A 33-a aniversare a Zilei Independenței Republicii Moldova a reprezentat, pentru unele site-uri cu politică editorială prorusă, încă un motiv de a plasa în lumină negativă guvernarea – atât Partidul Acțiune și Solidaritate (AS), cât și pe președinta Maia Sandu. Articolele nu se bazează pe surse sau date oficiale, ci citează niște canale anonime de Telegram.
Clona portalului Kp.md a publicat între 26-28 august mai multe texte la tematica Zilei Independenței, în care se recurge la denigrarea autorităților. Într-un caz, autorul a recurs la generalizare afirmând, în titlu, că „o astfel de sărbătoare a Independenței nu este necesară poporului Moldovei” (în orig. «Такой праздник независимости народу Молдовы даром не нужен»). De asemenea, în text este acuzat Ministerul Educației precum că „îi obligă pe profesori să participe la o acțiune de 10 milioane [de lei, n.a.], care ar trebui să devină un marș electoral pentru Sandu” (în orig. «учителей минобразования заставляет идти на акцию за 10 млн, которая должна стать предвыборным маршем Санду»). Dreptul la replică nu a fost asigurat.
Iar într-un alt text, același site plasează din nou în lumină negativă autoritățile pornind de la faptul că concertul din Piața Marii Adunări Naționale nu ar fi fost retransmis la postul public de televiziune Moldova 1. „De ce principalul canal de stat de televiziune nu a transmis concertul vedetelor din centrul Chișinăului: Cum s-au făcut de rușine autoritățile de Ziua Independenței”, a titrat materialul (în orig. «Почему по главному госканалу ТВ не показали концерт звезд в центре Кишинева: Как власти опозорились в День независимости»). Sursa scrie că „postul public de televiziune din Moldova, care este finanțat de la buget, nu a transmis concertul de Ziua Independenței, care a costat 10 milioane din buget. În schimb, au difuzat înregistrările de anul trecut și imagini de arhivă ale interpreților moldoveni”.
Răspunzând mai multor interpelări publice la subiect, directorul Teleradio-Moldova, Vlad Țurcanu, a precizat, într-o postare pe rețelele sociale, că TRM „a transmis, la Radio Moldova și TV Moldova 1, prestațiile acelor artiști care au evoluat în Piața Marii Adunări Naționale, pentru care a avut drepturi de difuzare. Respectându-și publicul și obligațiile ce-i revin conform Codului serviciilor media audiovizuale, furnizorul public respectă, în același timp, drepturile de autor și drepturile conexe”.
Alte site-uri precum Gagauzinfo.md sau Evedomosti.md au publicat, tot pe data de 27 august, articole de opinie cu aceeași abordare. Un analist citat de site-ul Gagauzinfo.md afirmă că «este ciudat să feliciți un ostatic de ziua lui de naștere»” (în orig. «Аналитик о Дне независимости Молдовы: “Странно поздравлять заложника с днем рождения”»). Iar site-ul Evedomosti.md a titrat: „Rusofobie, antisovietism, anticomunism și glorificarea României. Altă independență nu mai au” (în orig. «”Русофобия, антисоветизм, антикоммунизм и прославление Румынии. Другой независимости у них уже нет”»). Și în acest caz sunt aduse acuzații în adresa actualei guvernări, fără drept la replică.
Mai multe dintre textele citate fac referire sau sunt preluate integral de pe canale anonime de Telegram.
Codul deontologic prevede că „jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice”. Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști amintește că „jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante”. „Ne vom asigura că vorbim cu surse de prima mână, oameni care sunt implicaţi direct în subiect”, mai atenționează sursa.