Secvențe video cu puternic impact emoțional, dar neprelucrate tehnic, în articole despre un accident la Telenești

Foto: Trm.md

Un accident care s-a produs joi, 19 septembrie, în raionul Telenești a fost reflectat de unele instituții media prin publicarea secvențelor video de la fața locului, fără a le prelucra tehnic pentru a proteja cititorii. 

Mai multe portaluri au inclus în știrile lor secvențe video care au surprins accidentul, dar și cadavrul unui șofer. Chiar dacă unele site-uri au menționat: „Atenție! Urmează imagini cu puternic impact emoțional”,  secvențele video trebuiau prelucrate tehnic pentru protejarea publicului. 

Între altele, este cazul site-urilor Stiri.md, Autoblog.md, iar portalul Moldova1.md nici măcar nu a atenționat publicul în privința imaginilor cu impact emoțional. Totodată, portalul Tv8.md, deși a prelucrat secvența video, a publicat imagini în care figurează cadavrul. 

Amintim că imaginile cu un puternic impact emoțional urmează a fi distribuite de jurnaliști cu atenție și cu respectarea rigorilor etice. 

Codul deontologic prevede că „imaginile trebuie să reprezinte realitatea cu acuratețe”, iar Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști  recomandă  jurnaliștilor să evite conținutul violent: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii şocante, conţinutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor. (…) Vom evita publicarea fotografiilor sângeroase de la un accident grav sau de la locul unei crime”.