„Ce are oaia cu UE?”. Manipulare despre experiența României de integrare în Uniunea Europeană, într-o emisiune difuzată la N4

Foto: Captură Youtube/N4

La emisiunea „Puterea a patra” din 23 septembrie, difuzată la postul de televiziune N4, juristul Dumitru Pulbere, fost președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova, a operat cu mai multe falsuri ce vizează impactul parcursului României de integrare în Uniunea Europeană (UE). „Sunt narațiuni care circulau și în România înainte de aderare, în 2007”, amintește Sorin Ioniță, președinte Expert Forum. 

În cadrul emisiunii vizate, Dumitru Pulbere, a lansat mai multe mesaje care manipulează cu privire la UE. „Nu-s economist, nu vreau să spun ce urmări vor fi și în agricultură, și în economie pentru statul Republica Moldova. Dar nu este greu de a sta de vorbă cu colegii de peste Prut, din România care spun ce dezastru e la ei. Țin legătura cu foști colegi de la Curtea Constituțională din România care spun să nu facem prostia pe care o fac ei. Nu se vorbește la câte mii de oi s-a dat foc… Cel puțin am citit pe Internet și mi-au spus colegii din România. Mie tot mi-a fost de mirare – ce are oaia cu UE? Dar acolo sunt puse niște condiții drastice: câtă carne trebuie să aibă, câtă să vină”, a declarat invitatul. 

Solicitat de Mediacritica, Sorin Ioniță, președintele Expert Forum, un think tank din România, spune că „genul acesta de mesaje publice sunt evident prostești și manipulative, pentru că vin de la oameni care n-au habar despre ce vorbesc”. 

„Ce treabă are un judecător să vorbească de politica agricolă comunitară și ce se întâmplă în România cu oierii, citând un coleg de la Curtea Constituțională din România pe care nu-l numește. Judecătorul nu face decât să repete niște narațiuni care circulau și în România înainte de aderare, în 2007: dacă intrăm în UE, vor falimenta toate firmele, agricultorii nu vor mai putea tăia porcul după metode tradiționale. Erau tot felul de fake-uri de acest fel, venite nu doar de la politicieni, dar și de la oameni de afaceri, de la indivizi care aveau un interes să țină România în zona gri și speriau lumea cu dezinformări pe teme agricole”, a explicat Sorin Ioniță.

Expertul s-a referit și la episodul despre sacrificarea oilor, invocat de Dumitru Pulbere. 

„Este vorba despre niște proteste ale oierilor, care au avut loc acum zece zile în România. Se fac eutanasieri de oi pentru că există o epidemie între ele. Or asta nu are nicio legătură sau prea puțin cu UE. S-ar fi făcut și în afara Uniunii Europene, pentru că este o metodă de protejare a animalelor, a turmelor împotriva răspândirii de epidemii. Este un lucru pe care îl aplică autoritățile române. Dar iată așa se rostogolește dezinformarea și este curios genul acesta de mesaje care nu au treabă cu nimic. Omul ar trebui să vorbească despre jobul lui, care este statul de drept și corupția din justiția moldovenească din care el face parte. Asta este problema la care ar trebui să se priceapă și să lase în pace oierii din UE, că are cine să se ocupe de ei”, a conchis Sorin Ioniță.