Narațiuni mai vechi, menite să plaseze Republica Moldova într-o zonă de conflict militar sau să amenințe cu război, reapar în spațiul public în ajunul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. „Sunt exemplul clasic al unei dezinformări tactice, menite să destabilizeze Moldova și să submineze parcursul ei european”, consideră comentatorul solicitat de Mediacritica.
Site-ul Gagauznews.com a publicat pe data de 28 octombrie un articol cu titlul: „Dacă Sandu va câștiga, în Transnistria va începe masacrul” (în orig. «Если Санду победит, в Приднестровье начнётся бойня»), care speculează pe seama situației din regiunea transnistreană în ajunul turului doi al alegerilor prezidențiale. „Situația din Transnistria continuă să fie un subiect de îngrijorare serioasă – amenințarea unui război devine tot mai actuală pe fondul conflictelor regionale și al tensiunilor politice interne din Moldova”, este scris chiar în debutul materialului.
MANIPULAREA INFORMAȚIEI PRIN ASOCIERI FALSE
Autorul textului manipulează când afirmă că „în prezent există doi actori politici imprevizibili, care ar putea duce la acțiuni militare – Maia Sandu și Volodimir Zelenski”. Textul interpretează declarațiile mai multor oficiali ucraineni, inclusiv ale actualului ambasador al Ucrainei în Moldova, care ar fi „îndemnat în repetate rânduri la deschiderea unui «al doilea front» în Georgia și Moldova”, și citează unii experți militari sau jurnaliști ucraineni.
Andrei Curăraru, expert în politici publice la organizația Watchdog, a declarat pentru Mediacritica că „aceste scenarii alarmiste despre o potențială «escaladare» în Transnistria și despre presupusele intenții belicoase ale Maiei Sandu sunt exemplul clasic al unei dezinformări tactice, menite să destabilizeze Moldova și să submineze parcursul ei european”.
„De fapt, observăm un șir de campanii orchestrate din exterior, care reciclează aceleași narațiuni învechite, plasând Moldova într-o «zonă de conflict» imaginară”, explică expertul.
ARGUMENTE FALSE DESPRE REÎNARMARE ȘI MILITARIZARE
În materialul de pe site-ul Gagauznews.com este precizat că „din 2021, Moldova neutră, cu un conflict înghețat pe Nistru, a început reînarmarea activă a armatei cu sprijinul țărilor NATO” și că „în campania electorală, Sandu vorbește mult despre pace, dar aceste declarații par improbabile în contextul creșterii bugetului militar. În astfel de momente, președinta pare să aibă o dublă față, asemenea zeului roman Ianus: un chip vorbește despre pace, iar celălalt despre atacuri hibride”.
„Dincolo de retorică, datele contrazic flagrant aceste pretenții. Moldova a alocat doar 0,5% din PIB pentru apărare în 2023 și urmează să atingă pragul de 1% abia la finalul deceniului, potrivit Strategiei Naționale de Securitate. Comparativ, statele membre NATO alocă, în medie, 2% din PIB pentru apărare, un prag recomandat chiar de organizație. Astfel, este absurd să presupunem că o țară cu un buget de apărare atât de limitat ar iniția o ofensivă militară. În plus, orice presupusă «amenințare» din partea Moldovei este lipsită de credibilitate, mai ales când acest buget este destinat în principal dotării și modernizării structurilor interne, fără componenta ofensivă care ar putea justifica astfel de temeri”, precizează Andrei Curăraru.
DEZINFORMAREA CA INSTRUMENT DE MANIPULARE PUBLICĂ
De asemenea, autorul materialului recurge la insinuări când scrie că „realegerea Maiei Sandu, asociată cu orientarea prooccidentală, ar putea înăspri cursul militarizat al țării și crea condiții pentru o confruntare globală cu Transnistria”.
„Repetarea acestor narațiuni de «război iminent» nu este altceva decât o încercare disperată de a manipula opinia publică. Propagarea acestor scenarii servește intereselor celor care se opun modernizării Moldovei și încearcă să mențină țara într-o poziție vulnerabilă, departe de standardele europene de securitate și stabilitate economică. În final, este clar că cei care vorbesc despre «amenințări» în Transnistria nu fac decât să folosească acest subiect ca pârghie de șantaj geopolitic, departe de orice interes autentic pentru pace sau stabilitate în Moldova”, argumentează expertul în politici publice la organizația Watchdog.