Cum se manipulează pe unele portaluri informaționale prin selecția comentatorilor ce interpretează unilateral evenimentele 

Foto: Colaj Mediacritica.md

Pe anumite portaluri informaționale din Republica Moldova, aceiași comentatori, cu viziuni unilaterale, sunt citați repetat pentru a susține una și aceeași narațiune. Fenomenul a devenit vizibil inclusiv în contextul campaniei pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, programat pe 3 noiembrie, când aceleași voci contribuie la discreditarea unui anumit candidat și a actualei guvernări. „Din perspectivă deontologică, jurnaliștii au datoria ca, atunci când citează anumiți experți, să asigure echilibrul opiniilor”, amintește Victoria Dodon, redactor-șefă la Centrul pentru Jurnalism Independent.

Dintre site-urile analizate în această săptămână de Mediacritica, fenomenul manipulării prin citarea anumitor comentatori este cel mai evident pe Moldova24.online. Site-ul publică materiale care redau atmosfera dinaintea turului doi al alegerilor prezidențiale, iar analiștii politici sau sursele care sunt citate în texte o denigrează și o plasează în lumină negativă pe candidata PAS, Maia Sandu. Câteva titluri care evidențiază această tendință:

Site-ul citează comentatori politici cu viziuni unilaterale, care sunt percepuți de public ca fiind experți sau analiști obiectivi, dar materialele sunt lipsite de echidistanță și transmit mesaje menite să influențeze opiniile publicului. Tendința site-ului este de a omite perspectivele contrare și de a exagera problemele pentru a îndrepta atenția cetățenilor doar într-o anumită direcție.

O situație similară o regăsim și pe clona site-ului Kp.md, care continuă să publice materiale prin care manipulează, insinuează, amestecă fapte și opinii, se pune în lumină negativă candidata PAS, Maia Sandu și guvernarea. Iată câteva titluri care ilustrează acest tablou: 

Un alt site care manipulează prin intermediul surselor abordate este Canal5.md

Și unele site-uri regionale din Găgăuzia au o abordare similară. De exemplu, Gagauznews.com citează comentatori sau surse din Federația Rusă, precum deputata Dumei de Stat și președinta Consiliului ANO „Eurasia”, Aliona Arșinova. Câteva titluri:

Solicitată de Mediacritica, Victoria Dodon, redactor-șefă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), precizează că, din perspectivă deontologică, jurnaliștii au responsabilitatea de a asigura un echilibru al opiniilor atunci când citează experți, apelând la analiști și comentatori din diverse „tabere”, principiu care nu este respectat întotdeauna.

„Analiza, interpretarea și explicarea evenimentelor, plasarea lor într-un anumit context, sunt foarte importante pentru a ajuta cetățenii să înțeleagă anumite evenimente și să le poată anticipa efectele. Doar că, din perspectivă deontologică, jurnaliștii au datoria ca, atunci când citează anumiți experți, să asigure echilibrul opiniilor, adică să abordeze analiști și comentatori din diferite «tabere», ceea ce nu întotdeauna se întâmplă. Dacă navigăm pe anumite site-uri timp de câteva zile ori săptămâni, putem să observăm doar opinii care transmit aceleași viziuni, care abordează dintr-o singură perspectivă, denigrează etc. Deci manipularea este posibilă și printr-un astfel de procedeu”, consideră Victoria Dodon. 

În cadrul unui reel, redactor-șefa a vorbit despre această tehnică „eficientă mai ales pentru că se face apel la autoritate – «Uite, a declarat X, expert în domeniu», adică om notoriu, nu oricine”. „Dar să nu uităm că adevărul unei afirmații nu depinde în exclusivitate de statutul celui care o spune. Soluția este să ne informăm din mai multe surse”, îndeamnă Victoria Dodon.