La data de 20 ianuarie, clona portalului Vedomosti.md a publicat un material cu titlul: „Se pregătește un manual ce justifică pe deplin crimele naziștilor în Moldova” (în orig. «Готовится учебник, полностью оправдывающий преступления нацистов в Молдове»). Potrivit articolului, „manualul este dedicat istoriei secolului al XX-lea și justifică în totalitate participarea României de partea Germaniei naziste, precum și crimele naziștilor”. Ministerul Educației și Cercetării atenționează că această informație este un fals.
Textul anunță că „în Moldova se pregătește o nouă ediție a manualului de istorie a românilor și a istoriei universale pentru clasa a XII-a, inclusiv în limba rusă, sub redacția unui colectiv de autori”. Este citată o singură sursă: președintele comitetului de coordonare „Victoria”, Alexei Petrovici, care spune că „dacă acest lucru nu este oprit, în cel mai scurt timp, în programa școlară va fi introdusă studierea cărții Mein Kamp”, potrivit unei postări de pe Telegram.
Informația nu este verificată la veridicitate și nu au fost consultate surse suplimentare pentru a confirma sau infirma cele invocate. Lipsește și opinia autorilor pretinsului manual sau o reacție a autorităților.
Materialul publicat pe clona portalului Vedomosti.md a fost preluat de mai multe site-uri de limbă rusă precum Tass.ru, Hippy-end.livejournal.com și a fost distribuit și pe rețelele sociale, inclusiv pe grupul de Facebook „Молдавские Ведомости”. Aici, postarea avea peste 40 de distribuiri la ora publicării articolului pe Mediacritica.
Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au precizat pentru Mediacritica faptul că informația cu referire la pregătirea de către Minister a unui manual nou de Istoria românilor este falsă. „La moment, printre cele 15 titluri de manuale școlare propuse de către edituri, care se află în proces de evaluare, și printre cele 12 titluri care urmează a fi anunțate în următoarea achiziție de manuale nu este niciun manuale de istorie. Toate manualele de istorie, conform curricula în vigoare au fost editate”, a declarat secretara de stat Galina Rusu.
Versiunea actuală a manualului de Istoria românilor a fost propus „în calitate de ofertă în decembrie 2023, de către editura Știința”. „Manualul a fost selectat în urma unui proces de evaluare de către un grup de evaluatori, care de asemenea dețin titlul de doctor sau care sunt cadre didactice cu grad superior și cu vastă experiență în domeniu. Manualul a obținut avizul «Bun de tipar» urmare a avizării de către Consiliul Național pentru Aprobarea Manualelor, membrul responsabil de aria curriculară deținând de asemenea titlul de doctor. Ministerul Educației și Cercetării aplică filtrele menționate de selecție și aprobare a manualelor școlare pentru asigurarea calității acestora, inclusiv a corectitudinii științifice. Autorii manualului de Istoria romanilor si universala sunt Adrian Dolghi, doctor în istorie, cercetător științific coordonator, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală; Alina Felea, doctor habilitat în istorie, conferențiar cercetător, Institutul de Istorie, Universitatea de Stat din Moldova; Nicolae Enciu, doctor habilitat în istorie, profesor universitar, Institutul de Istorie, Universitatea de Stat din Moldova; Ala Revenco-Bîrladeanu, profesor de istorie, grad didactic superior, Instituția Publică Liceul Teoretic «Ion Creangă», municipiul Chișinău”, a mai precizat MEC.
Codul deontologic prevede că „jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice”. În plus, jurnalistul trebuie să întreprindă demersuri pentru a colecta informații din surse credibile și citabile. „Jurnalistul pune la îndoială orice informație colectată. Jurnalistul trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect. Jurnalistul trebuie să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea”, potrivit acelorași norme.