Lipsa proximității spațiale ca metodă de manipulare, folosită tot mai des la portalul Mamaplus.md

Portalul Mamaplus.md a publicat pe 3 mai câteva știri care induc în eroare cititorii prin lipsa elementului de proximitate a noutăților (apropiere imediată în spațiu sau în timp”. Deși acțiunile se petrec într-o altă țară, în titlurile materialelor nu este indicat acest fapt, ceea ce creează falsa impresie că evenimentele vizează direct cititorii din Republica Moldova. 

O fetiță de 8 ani a fost violată de tatăl prietenelor ei de joacă”, este titlul unei știri a cărei acțiune a avut loc săptămâna trecută într-un cartier din Iași, România. 

O altă știre vizează Timișoara, despre faptul că „o femeie s-a aruncat, împreună cu cei doi copii, de pe un bloc cu zece etaje”.

A treia știre cu aceeași tematică – „Un copil de 1 an fost găsit înecat într-un pârâu, deşi mama ştia că doarme în camera alăturată” – este un caz nefericit din județul Vaslui.

Un băiețel de 4 ani a luat cheile de la mașina mamei și a mers la plimbare prin oraș”, este o altă întâmplare acțiunea căreia se petrece în Utrecht, Olanda.

Anterior, portalul Mediacritica.md a publicat o analiză la subiectul importanței respectării elementului de proximitate spațială sau temporală în știri. „Nu am putea spune cât de grave sunt astfel de trucuri, utilizate cu bună știință de unii jurnaliști. Cert însă e faptul că cititorul încearcă un sentiment de disconfort sau chiar dezamăgire atunci când înțelege că preocuparea jurnalistului nu este informarea veridică și onestă, dar dorința de a aduna vizualizări. E asta o formă de manipulare? Tindem să afirmăm că da, odată ce efortul jurnalistic este orientat spre a provoca, agita, alarma, iar cititorul este adus pe site  printr-un fel de… șiretlic și mai puțin prin materiale realizate profesionist, care l-ar informa și l-ar fideliza în ultimă instanță”.