Amestec dintre fapte și opinii într-o știre despre salariile deputaților

Foto: Multimedia.parlament.md

Portalul Timpul.md a publicat pe data de 15 decembrie o știre cu titlul: „Lux în Parlament, sărăcie în popor: milionarii care conduc un stat aflat în faliment”. Articolul este plin de insinuări, calificative și amestec între fapte și opinii, încălcându-se astfel mai multe principii ale deontologiei jurnalistice.

Textul este publicat la rubrica „Politică”, nu la rubrica „Opinii”, fapt ce ar denota că materialul este o știre și ar corespunde stilului informativ. Știrea este scrisă fără trimitere la surse clare și identificabile, iar autorul recurge la calificative și insinuări precum că Republica Moldova se află „în pragul unei catastrofe umanitare”, cu „o economie în cădere liberă” sau că „trăiește pe marginea prăpastiei financiare”.

În articol opiniile sunt inserate ca fapte. Textul sugerează că „răspunderea morală” a acestor politicieni pentru situaţia economică a ţării este incontestabilă, insinuând că averile lor ar fi fost acumulate pe seama resurselor publice. Fără dovezi concrete, se face o legătură directă între bunăstarea parlamentarilor şi sărăcia generală a populaţiei.

De asemenea, articolul este dezechilibrat și nu oferă puncte de vedere alternative. Nu sunt incluse declaraţii ale parlamentarilor vizaţi. De asemenea, nu sunt oferite date de context.

Iar constatarea că „Parlamentul devine o povară inutilă, un simbol al eșecului de a guverna o țară care, evident, nu mai are resurse să susțină acest lux”, nu are niciun fundament probatoriu. 

Întrebarea și îndemnul de la final nu își au locul într-un material care se pretinde a fi informativ. („Întrebarea este simplă: mai are sens să menținem un Parlament care și-a pierdut complet scopul și legătura cu poporul? Cetățenii merită un viitor real, nu să fie spectatori la îmbogățirea rușinoasă a celor care ar trebui să le apere interesele. Este timpul pentru o schimbare fundamentală.”).

Codul deontologic prevede că „jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice”. De asemenea „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”.Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști prevede că „jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante”.