Amestec între fapte și opinii și imagini neprelucrate tehnic cu cadavrul unui bărbat găsit la frontiera cu Ucraina

Foto: Newsmaker.md

Subiectul ce vizează cadavrul unui bărbat găsit într-un lan de grâu, la aproximativ 300 de metri de linia frontierei cu Ucraina, a fost reflectat de clona site-ului Kp.md cu încălcarea mai multor norme deontologice.

La data de 20 iulie, clona site-ului Kp.md a titrat: „La granița cu Moldova, la 300 de metri de Ucraina, a fost descoperit trupul unui fugar: «În el nu s-a tras, a murit singur» – ciudatul comentariu al Poliției de Frontieră” (în orig. На границе Молдовы в 300 метрах от Украины обнаружили труп уклониста: “В него не стреляли, он умер сам” – странный комментарий Пограничной полиции). Textul este însoțit de imaginea neprelucrată tehnic cu cadavrul bărbatului.

Amintim că imaginile cu un puternic impact emoțional urmează a fi distribuite de jurnaliști cu atenție și cu respectarea rigorilor etice. 

Codul deontologic prevede că „imaginile trebuie să reprezinte realitatea cu acuratețe”, iar Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști  recomandă  jurnaliștilor să evite conținutul violent: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii şocante, conţinutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor. (…) Vom evita publicarea fotografiilor sângeroase de la un accident grav sau de la locul unei crime”.

De asemenea, autorul textului recurge la amestec dintre fapte și opinii, atât în titlu („… ciudatul comentariu al Poliției de Frontieră”) sau când scrie bunăoară că „evident, ucraineanul fugea de război, de mobilizare” (în orig. Очевидно, украинец бежал от войны, от мобилизации) și se dă cu părerea că „ei bine, este deja un pas înainte faptul că Moldova a confirmat însăși existența acestei descoperiri îngrozitoare” (în orig. Ну, уже шаг вперед, что Молдова подтвердила сам факт страшной находки). 

Codul deontologic prevede că „jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice”. De asemenea, „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”. Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști prevede că „jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante”.