(Animație) Povestea lui Victoraș, un băiețel care a crezut în informații false

„Victoraș trăiește ca și tine în Moldova, iar în urmă cu un an a auzit întâmplător la radio că omul a ieșit din ou și că este periculos să te speli pe față, iar apoi un nene i-a spus, la televizor, că copiii de la șapte ani pot merge la volan, indiferent de e mașină sau tractor”. Victoraș este protagonistul unei animații lansată luni, 13 aprilie, de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Potrivit animației, băiatul a căzut în plasa informațiilor false, crezând fidel mai multor știri pe care le-a auzit la unele posturi de radio, televiziuni sau le-a citit pe Internet. Confuz de cele aflate, băiatul a mers la bunelul său și l-a rugat să-i explice ce se întâmplă. În replică, bunicul și-a sfătuit nepotul să pună mereu la dubiu tot ce vede sau aude în stradă, pe rețelele de socializare și în presă, întrucât uneori unele instituții media răspândesc minciuni.

Așadar, povestea lui Victoraș este o lecție pentru toți consumatorii de media, cu îndemnul să gândească, să selecteze și să analizeze informațiile înainte să le creadă ca atare.

Centrul pentru Jurnalism Independent va reveni și cu alte animații la subiect.

_______________________________

Realizarea acestui video a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și poporului britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și UK Aid. Conținutul acestui material ține de responsabilitatea autorilor și nu reflectă în mod necesar viziunea UK Aid, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.