Chelneriță, paznic sau om de serviciu – „joburi rușinoase” pe un portal de știri

Captură foto: Ea.md

Portalul Ea.md a publicat pe 15 iunie o știre cu titlul: „Azi sunt superstaruri, dar în trecut au avut joburi «rușinoase»”. Este vorba de un articol preluat fidel de pe un site de știri din România, care informează despre activitatea mai multor vedete înainte de deveni celebre. Potrivit materialului, „viața vedetelor n-a fost tot timpul strălucitoare. Unii dintre cei pe care-i admirăm acum pe scenă sau în filme au început de jos, au cunoscut sărăcia și munca necalificată înainte de-a da lovitura în showbiz”. 

Redacția oferă și câteva exemple: Maria Carey ar fi fost în trecut chelneriță care se baza pe bacșișuri pentru a-și plăti facturile; Jennifer Aniston  a lucrat ca telemarketer și „obișnuia să spele toalete”; Jim Carrey era om de serviciu după ce termina școala, apoi s-a reprofilat și a devenit paznic la o fabrică; Jon Bon Jovi spăla podeaua într-un studio de înregistrări. Conform titlului atribuit acestui material, toate aceste ocupații ar fi „rușinoase”.

Codul deontologic prevede că „jurnalistul tratează echitabil toate persoanele cu care intră în contact în exercițiul meseriei sale şi nu face discriminări pe criterii de gen, vârstă, etnie, dizabilitate, religie, stare socială, orientare sexuală etc.”.
Iar Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști amintește: „Vom căuta să fim cât mai laconici și mai neutri, fără a apela la calificative subiective. Un stil concis e mai eficient decât unul cu înflorituri. (…) În prezentarea evenimentelor vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date. (…) Vom evita să ne spunem opinia în articolele de ştiri.