Cu sau fără gadgeturi? Avantajele lumii virtuale, pericole și mijlocul de aur

61% dintre copii, la nivel global, primesc primele dispozitive digitale între 8 și 12 ani, iar 11 la sută primesc primul lor gadget înainte de a împlini vârsta de 5 ani, potrivit unui sondaj realizat de compania Kaspersky, specializată în securitate cibernetică și confidențialitate digitală.

În condițiile în care tehnologia joacă un rol major în viața oamenilor, copiii devin expuși și învață cum să o folosească de la vârste din ce în ce mai mici. Pe de o parte, utilizarea tehnologiei de către copii are avantajele sale, cum ar fi dezvoltarea abilităților de alfabetizare digitală și multitasking. Pe de altă parte, utilizarea anumitor tehnologii de către copii poate avea efecte negative, așa cum ar fi probleme de sănătate și interacțiune socială, expunerea la conținut dăunător și hărțuirea cibernetică. Din aceste motive, părinții ar trebui să încerce să creeze un mediu digital sănătos și sigur pentru copiii lor. Dar cum oare?

Sunt Ana Sârbu, și în această ediție de Podcast CuMinte vom explora modurile în care tehnologia afectează viața copiilor, potențialele riscuri și beneficii ale tehnologiei, dar și cum trebuie să intervină un părinte în relația copilului său cu lumea virtuală. Alături de mine se află Zinaida Soroceanu, expertă în educație și comunicare relațională.

***

Așadar, această discuție ne convinge încă o dată că accesul copiilor la lumea virtuală are atât beneficii, cât și efecte negative. Și fiecare dintre noi – părinți, copii, profesori, autorități – are un rol. Ne rămâne să sperăm doar că tot mai mulți dintre noi vom fi cât mai conștienți și vom ține cont de sfaturile Dvs. Iar tu, drag ascultător, dacă ai întrebări sau idei pe care dorești să le discutăm în cadrul podcastului cuMINTE, trimite-le la adresa de email redactia@ijc.md. Filtrează cuMINTEa trează! Ne găsești pe Mediacritica.md, Google Podcasts, Soundcloud și Youtube.

—————————————————–

Podcastul cuMINTE este realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR). Opiniile exprimate în acest material nu reprezintă neapărat cele ale IWPR sau ale partenerilor săi.