Datele personale ale beneficiarilor de compensații: știri cu surse de pe Telegram și titluri ce riscă să inducă panică

Foto: Tv8.md

Mai multe portaluri de știri au publicat pe parcursul zilei de 27 mai materiale ce se referă la speculațiile precum că datele personale ale cetățenilor care au depus cereri pentru obținerea compensațiilor la facturi ar fi fost scurse. Unele redacții au folosit drept sursă canale anonime de Telegram, fără ca informația să fie verificată la veridicitate, iar altele au recurs la titluri ce riscă să inducă panică în rândul populației. 

Știrile la subiect informează, cu trimitere la canale anonime de Telegram, că datele personale ale cetățenilor Republicii Moldova, care au depus cereri pentru obținerea compensațiilor la facturi pe site-ul Compensatii.gov.md, ar fi fost scoase la vânzare pe platforma DarkNet. Mai exact, s-ar fi vândut „cheile de acces” la acest site guvernamental. 

Unele portaluri au prezentat speculațiile drept un fapt împlinit. Bunăoară, clona site-ului cu politică editorială prorusă Kp.md a titrat: „Ne vor vinde pe «rețeaua neagră»: Pe darknet au fost scoase la vânzare chei de acces la site-ul guvernamental moldovenesc compensatii.gov.md” (în orig. «Нас продадут в “темной сети”: В даркнете выставили на продажу ключи доступа к молдавскому правительственному сайту compensatii.gov.md»). La fel a procedat și site-ul Evedomosti.md. KP.md nu a oferit reacția autorităților la subiect, care au anunțat între timp că este vorba de informații false. 

Normele deontologice prevăd că presa trebuie să publice informații obținute exclusiv din surse credibile și care pot fi verificate, iar Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliștiamintește că „jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante”. 

Alte redacții, precum Newsmaker.md, Tv8.md sau Omniapress.md, au publicat materiale cu titluri precum „Date personale de pe compensatii.gov.md, vândute pe Darknet? Primele reacții oficiale”. 

Potrivit Codului deontologic, „jurnalistul pune titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și le evită pe cele care induc publicul în eroare”. Iar Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști stipulează: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”. De asemenea, ghidul recomandă să evităm „titlurile senzaţionale cu caracter de verdict”.

Același ghid prevede: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcţiune de adjectiv (epitete), în special la redactarea ştirilor. Vom căuta să fim cât mai laconici şi mai neutri, fără a apela la calificative subiective. Un stil concis e mai eficient decât unul cu înflorituri. Vom renunţa la adjective dacă acestea nu aduc niciun element nou”.