O postare acuzatoare potrivit căreia Comisia Electorală Centrală (CEC) și Agenția Servicii Publice (ASP) se pregătesc de fraudarea alegerilor locale generale din municipiul Chișinău, publicată pe rețelele sociale de primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a fost preluată de mai multe instituții de presă. Contrar normelor deontologiei jurnalistice, știrile au fost publicate fără ca reprezentanților CEC și ASP să li se ofere drept la replică.
De exemplu, site-ul Democracy.md a publicat o știre pe data de 8 august cu titlul: „Noi dovezi cum CEC se pregătește de fraudarea rezultatelor alegerilor locale generale din municipiul Chișinău”. Materialul este realizat doar în baza mesajul primarului general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, publicat pe Facebook, în care edilul aduce acuzații la adresa CEC și ASP cu referire la „fraudarea alegerilor locale generale din municipiul Chișinău”. Această știre a fost publicată fără replica celor două instituții de stat acuzate.
Drept la replică nu au oferit nici site-urile Breakingnews.md, Unica.md sau Știri.md, site care, succint, face trimitere la un link precum că „PAS a venit cu un comentariu la acuzațiile lui Ceban”.
Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă presei să respecte „principiul potrivit căruia orice persoană vizată direct într-un material are dreptul la replică pe subiectul materialului publicat. Astfel, vom oferi spaţiu pentru replică, de regulă pe aceeaşi pagină şi în dimensiuni proporţionale cu spaţiul alocat afirmaţiilor contestate”.
Și Codul deontologic recomandă jurnaliștilor să „respecte principiul potrivit căruia orice persoană supusă criticii negative are dreptul la replică, prin care să precizeze informația inexactă sau să infirme informația”.