Unele surse cu politică editorială prorusă au recurs la speculații, manipulare și amestec între fapte și opinii în reflectarea atmosferei de la Palatul Republicii, unde duminică, 27 octombrie, a avut loc dezbaterea electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Un exemplu este un material video cu titlul „Sandu provoacă nazismul” (în orig. «Санду провоцирует нацизм»), distribuit concomitent pe mai multe platforme.
Site-uri precum Moldova-news.com, Tiraspol-news.ru, dar și canalul de Youtube „Вечерний Кишинев” (în traducere, „Chișinăul de seară”) au publicat la data de 28 octombrie același material, în limba rusă și cu logoul portalului Moldova24.online, în care abordează în principal atmosfera din timpul venirii candidaților Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo la dezbaterea de duminică. Materialul se vrea a fi echilibrat, odată ce conține păreri ale susținătorilor din ambele „tabere”. Totuși, reporterul de la fața locului recurge la anumite nuanțări. Bunăoară, el relatează că susținătorii Maiei Sandu au recurs la strigăte, îmbrânceli, inclusiv insulte xenofobe „care în ultima vreme sunt caracteristica de bază a sectanților galbeni”.
Tot el se referă la „presa proguvernamentală”, care „s-a năpustit peste Stoianoglo” și care, de fapt, nici n-ar fi avut nevoie de răspunsuri sau la „istoria cu pseudocumpărarea voturilor” care „este cartea pe care o va juca în mod evident Sandu după încheierea alegerilor”. Reporterul insinuează că „dacă va câștiga, ne așteaptă povești despre depășire și victorie în ciuda obstacolelor. În cazul înfrângerii, va încerca să conteste rezultatul. Această strategie primitivă în două mutări se pare că este planul B al echipei Sandu”.
Autorii manipulează și prin folosirea titlului „Sandu provoacă nazismul”, o narațiune de dezinformare care, de fapt, nu are nicio legătură cu subiectul abordat în materialul video.
Codul deontologic prevede că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte. (…) Jurnalistul își exprimă opinia în mod onest și etic, fără a denatura deliberat fapte sau date”.
Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști amintește că „jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante”.