Etichetări, calificative și note de senzaționalism în titlurile unui site de știri economice

Foto: Realitatea.md

Unele portaluri informative continuă să informeze cetățenii utilizând titluri senzaţionale cu caracter de verdict, care să atragă cât mai mult atenția și să amplifice subiectele despre care relatează. Titlurile sunt însoțite de etichetări, calificative și amestec dintre fapte și opinii, care contravin normelor deontologice ale jurnalistului.

Site-ul Bani.md a publicat la data de 12 aprilie mai multe articole cu titluri care nu respectă normele Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Redacția Mediacritica a identificat cel puțin patru materiale în care se titrează: „Gaz rusesc pe ușa din spate! Parlicov dezvăluie schema obscură din spatele livrărilor în stânga Nistrului”, „Ajutor de stat de lux pentru o fermă de păsări și nutrețuri! 90 de milioane din buget pentru un business agroindustrial”, „Bomba zilei! Moldovagaz își va pierde licența după 31 iulie, iar Energocom va prelua furnizarea”, „Incompetență energetică: Parlicov anunță revenirea Moldovei la curentul de la Cuciurgan”.

Trei dintre știri au fost redactate în baza unei emisiuni difuzate la Realitatea Live, la care fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, a făcut declarații cu referire la situația din sectorul energetic al Republicii Moldova. Autorul știrii recurge la amestec între fapte și opinii când scrie în titlul despre „incompetență energetică”. 

Potrivit Codului deontologic, „jurnalistul pune titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și le evită pe cele care induc publicul în eroare”. De asemenea, „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”.

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști stipulează: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”. De asemenea, ghidul recomandă să evităm „titluri senzaţionale cu caracter de verdict”.

Același ghid prevede: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcţiune de adjectiv (epitete), în special la redactarea ştirilor. Vom căuta să fim cât mai laconici şi mai neutri, fără a apela la calificative subiective. Un stil concis e mai eficient decât unul cu înflorituri. Vom renunţa la adjective dacă acestea nu aduc niciun element nou”.