La data de 4 septembrie, mai multe portaluri de știri au relatat despre un accent produs pe bulevardul Dacia din Chișinău, care s-a soldat cu decesul unei persoane. Unele instituții de presă au evidențiat în titlurile lor apartenența etnică a șoferului bănuit, altele au folosit în titluri calificări de tipul „moment șocant” sau „teribil”, contrar normelor deontologice.
Bunăoară Radiomoldova.md, Realitatea.md sau Moldova1.md au menționat, în titlurile știrilor pe care le-au publicat, apartenența etnică a șoferului. Recomandarea pentru jurnaliști, în astfel de cazuri, ar fi utilizarea unor formulări precum „cetățean străin” sau „cetățean al Ucrainei”. Etnia sau țara de origine a bănuitului nu este relevantă subiectului abordat.
Codul deontologic prevede că „jurnalistul menționează apartenența etnică, opiniile politice, convingerile religioase, orientarea sexuală și alt gen de informații sensibile ale unei persoane doar când acest lucru este relevant din punct de vedere editorial”.
De asemenea, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom evita evidenţierea etniei sau a bolii de care suferă o persoană suspectată, un învinuit, inculpat, condamnat, criminal sau a altei persoane într-un context negativ. Nu vom admite formarea unui stereotip negativ stabil faţă de o întreagă etnie”.
Mediacritica a scris anterior despre faptul că, în 2023, pentru al doilea an cosecutiv, Consiliul pentru Egalitate constata o problemă gravă în presă: în încercarea de a fi cât mai exacți în informația pe care o livrează publicului larg, uneori jurnaliștii „admit practici care răspândesc și perpetuează chiar atitudini discriminatorii față de anumite grupuri de persoane vulnerabile”. Constatarea se regăsește în raportul privind situația în domeniul prevenirii și combaterii discriminării în Republica Moldova. Consiliul sublinia între altele că „evidențierea etniei nu comportă nicio valoare informațională care ar putea fi justificată de un interes public autentic”.
De asemenea, unele portaluri precum Protv.md, Liber.tv, Ziarulnational.md sau Unimedia.info au recurs la calificative subiective în titluri, precum „moment șocant”, „exploziv”, „teribilul accident”.
Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști stipulează: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”. Același ghid prevede: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcţiune de adjectiv (epitete), în special la redactarea ştirilor. Vom căuta să fim cât mai laconici şi mai neutri, fără a apela la calificative subiective. Un stil concis e mai eficient decât unul cu înflorituri”.