Valurile de migranți, paradele LGBT, pericolul ONG-urilor, atragerea Moldovei în război și alte pretinse „motive” de a nu ne „grăbi” în Uniunea Europeană au continuat să curgă generos pe canalele de Telegram ale unor surse – posturi TV și site-uri de știri – care au fost anterior închise de autorități din motive de protejare a spațiului informațional național. Licențele suspendate și site-urile blocate nu le-au împiedicat să creeze rapid așa-numite clone – platforme cu aceeași interfață, dar alt nume de domeniu – și să continue pe rețelele sociale activitatea de discreditare a autorităților și dezinformare cu privire la parcursul european al Republicii Moldova. În aceste săptămâni au avut și pretexte cât se poate de „potrivite” – alegerile prezidențiale și referendumul pentru integrare în UE.
UN ȘIRAG DE SPERIETORI
„Integrarea europeană este pentru țara noastră o fiolă cu otravă”, potrivit unei postări de pe canalul de Telegram al TV6. Este doar una dintr-un șir de narațiuni anti-UE promovate pe acest canal, urmărit de peste 4.400 de persoane, la nici două săptămâni înainte de ziua votului din 20 octombrie. Telegramul a fost unul dintre refugiile fostei televiziuni afiliate lui Ilan Șor, unde zilnic sunt distribuite sperietori despre integrarea în Uniunea Europeană:
- „Migranții ilegali vor începe să fie expulzați în țările care vor să intre în Uniunea Europeană. Iar Moldova este una dintre primele”;
- „Țineți cușmele, Uniunea Europeană vrea să redirecționeze fluxul de migranți către noi. Unde au fost câmpuri moldovenești, vor fi lagăre de deportare”;
- „Occidentul a pregătit pentru Moldova rolul umilitor de cerșetor. Țara sărăcește rapid, cumpărând gaz, electricitate și apă la suprapreț”;
- „Au promis viață europeană și au obținut parade gay. Au decis să decoreze ratingurile scăzute cu personaje non-binare și alți provocatori (unul dintre ei a fost recunoscut într-un videoclip gay pentru referendum)”;
- „Occidentul preia puterea în alte țări prin intermediul ONG-urilor și al fundațiilor umanitare”;
- „La ce sunt folosiți banii din fondurile și împrumuturile europene. (…) Banii se întorc la UE, sunt folosiți în interesul partidelor și chiar pentru a finanța presa proguvernamentală”.
Canalul are și o rubrică zilnică – „Topul eșecurilor guvernării” – unde se manipulează pe marginea variatelor evenimente, fapte și decizii luate de funcționari și demnitari, și distribuie masiv postările de pe canalele lui Ilan Șor și a afiliaților săi: „Euroșacalii au adoptat o «rezoluție în favoarea Moldovei», în care doar un cuvânt din titlul documentului reprezintă sprijin” (Ilan Șor); „Relațiile noastre cu Rusia au fost întotdeauna frățești și bazate pe respect reciproc. Și nimeni nu va putea să rupă această legătură, oricât de mult ar încerca” (Evghenia Guțul).
Multe dintre narațiunile anti-UE și împotriva guvernării sunt mesaje redistribuite aici de pe canalele Primul în Moldova, Canal 5 și Accent TV, alte trei foste posturi TV cu licențele de emisie suspendate. De fapt, administratorii acestor pagini, fiecare numărând câteva mii de urmăritori, redistribuie postări între platforme, precum și de pe canale anonime și foarte populare ce au drept scop să dezinformeze despre UE și referendum, despre care Mediacritica a scris anterior. O privire rapidă peste postările acestei săptămâni ne convinge că pe toate aceste canale circulă aceleași mesaje, toate având un singur scop – să influențeze opinia publică și să descurajeze participarea la plebiscitul din 20 octombrie.
Și chiar dacă pe 10 octombrie s-a aflat despre blocarea canalului de Telegram al fostului post TV6, dar și a portalului Gagauzinfo.md pe teritoriul Republicii Moldova, celelalte activează în continuare și scriu despre „atacul orchestrat” și „cenzura impusă de guvernarea PAS și Maia Sandu”. De altfel, Ziarul de Gardă a scos între timp la iveală că, de fapt, este vorba de 15 canale și 95 de chatboturi de Telegram, afiliate lui Ilan Șor și blocate la solicitarea Inspectoratului Național de Investigații (INI) în contextul documentării unor cauze penale pornite pentru finanțare ilegală a partidelor politice, mituirea alegătorilor și cumpărarea voturilor.
NARAȚIUNI REPETITIVE, PROMISIUNI ILUZORII ȘI MANIPULARE
Un alt exemplu de sursă anterior lichidată și „renăscută” rapid este cea a Komsomolskaia Pravda. Clona site-ului activează și în prezent, iar canalul de Telegram numără peste 36.000 de abonați. Aici, postări ale lui Ilan Șor, Irina Vlah sau Natalia Morari sunt promovate la rubrica „Citatul zilei”. „Pe 20 octombrie, votați împotriva UE și voi construi o centrală nucleară în țara noastră”, este doar una dintre promisiunile lui Șor, în timp ce Natalia Morari este citată precum că „nu-mi amintesc o asemenea depresie în Moldova. Chiar și pe vremea lui Plahotniuc, Dodon și Filat nu exista o asemenea depresie în rândul oamenilor ca acum. Este pur și simplu catastrofal”.
Și pe canalul KP sunt promovate mesaje ce vizează iluzoriul „pericol” reprezentat de comunitatea LGBT și atragerea cetățenilor în război, sau încurajări de a spune NU integrării europene bunăoară pentru că astfel „devenim mai săraci în fiecare zi continuând să cumpărăm resurse energetice la un preț triplu”. Și vizita premierului român Marcel Ciolacu a constituit un prilej de manipulare despre impactul integării în UE asupra statului vecin: „Spune-ne, unchiule prim-ministru al României, cum a înflorit țara ta în UE, cum toată lumea e în ciocolată acolo. Și mai spune-ne și despre exodul de populație către UE. Și cum românii sunt respectați acolo și moldovenii nu. Să vă ascultăm”.
Canalul Sputnik Moldova – agenție care tot a fost închisă acum mai bine de doi ani, dar a creat rapid alte trei site-uri clonă – la fel se bucură de o audiență mare de peste 28.000 de abonați. Una dintre postările recente o citează pe Maia Sandu, care a declarat că Republica Moldova, datorită sprijinului UE, a devenit principalul furnizor de prune pe piața țărilor europene. „Cu siguranță mint, ca și cu «carnea de pasăre», care a apărut pe piața UE”, comentează cei de la Sputnik.
Alte postări sunt formulate pe un ton sarcastic: „Interferența Parlamentului European în alegerile din Moldova e altceva, voi nu înțelegeți. Tocmai de aceea toate în Moldova trec printr-un anumit loc cunoscut”. La fel, sunt citați demnitari din Federația Rusă, pe variate subiecte. Unul dintre ei reproduce narațiunea potrivit căreia Occidentul echivalează cu război: „Moldova este târâtă în conflict. SUA și aliații lor din NATO, în primul rând Marea Britanie, influențează securitatea țărilor CSI în șase direcții, inclusiv încercând să extindă zona de ostilități la Belarus și Moldova”. Altul – că „dacă referendumul va avea loc, Moldova va ceda Occidentului o parte din suveranitatea sa”.
Săptămâna trecută, Mediacritica a ilustrat cum circulă dezinformarea despre alegeri și referendum pe cele mai populare canale de Telegram din Moldova, unele cu audiențe de peste 70.000 de abonați.
Victoria Dodon