5 posturi TV, despre Panglica Sfântului Gheorghe

Pe 14 aprilie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectură finală un proiect de lege care interzice confecționarea, vânzarea, deținerea în vederea răspândirii și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. Printre acestea se numără literele V și Z, precum și Panglica Sfântului Gheorghe. Toate „justifică în linii generale agresiunea militară asupra Ucrainei”, potrivit exponenților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), promotorii inițiativei. Conform prevederilor, pentru persoanele fizice, încălcarea interdicții presupune amenzi de până la 9.000 de lei sau între 30 și 60 de ore de muncă în folosul comunității, în timp ce persoanele juridice pot fi amendate cu până la 18.000 de lei. Inițiativa a generat dezbateri și polemici în cadrul ședinței Legislativului. Parlamentarii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au criticat intenția majorității și au blocat tribuna. Totuși, proiectul a fost votat de 53 de deputați ai fracțiunii PAS.

Câteva zile mai târziu, pe 19 aprilie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat legea care interzice folosirea simbolurilor „ce promovează agresiunea militară”. „Nu avem nevoie de simboluri care ne învrăjbesc. Acei care folosesc simbolurile războiului pentru a picura ură în conștiințele noastre și pentru a semăna vrajbă și divizare în societate vor plăti dur conform legii”, a declarat printre altele șefa statului. Potrivit decretului, noile prevederi intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Între timp, reprezentanții Partidului Socialiștilor (PSRM) au lansat un șir de declarații la subiect, afirmând inclusiv că ar fi vorba de „acțiuni periculoase, care divizează puternic societatea”. Tot ei au sesizat Curtea Constituțională și au organizat un protest în orașul Bălți.

Tematica interzicerii acestor simboluri, cu accent pe Panglica Sfântului Gheorghe, s-a regăsit în majoritatea buletinelor de știri, iar noi am decis să urmărim cum au fost informați telespectatorii de către cele mai vizionate televiziuni la nivel național, potrivit studiului de audiență realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Este vorba de Prime TV (22%), Moldova 1 (19%), Jurnal TV (18%), NTV Moldova (17%) și Primul în Moldova (15%).

Optica dezechilibrată a televiziunilor afiliate PSRM

De la votarea proiectului în lectură finală și până la promulgare, postul Primul în Moldova a difuzat zilnic știri ce au vizat subiectul (cu excepția zilelor de weekend). „Vot cu protest în Parlament”, a titrat televiziunea în buletinul principal al serii din 14 aprilie cu referire la votarea în ultimă lectură a amendamentelor ce prevăd interzicerea Panglicii Sf. Gheorghe și a mai multor însemne militare. Jurnaliștii i-au citat deopotrivă pe deputatul comunist Vladimir Voronin, care a criticat guvernarea, și deputata PAS Olesea Stamate, raportoarea pe acest proiect, care a motivat decizia autorităților. Totodată, pe post au fost puse mai multe secvențe cu dezbaterile în contradictoriu pe marginea inițiativei, dar instituția a recurs la un amestec dintre fapte și opinii: „Deputații comuniști au cerut ca acest amendament să fie scos din lege. Ei au organizat un protest în fața tribunei centrale, care s-a lăsat cu nervi pentru unii deputați din fracțiunea PAS”.

Pe 15 aprilie, postul a difuzat un reportaj dezechilibrat de la protestul din nordul Republicii Moldova, cu titlul „Panglica bicoloră, apărată la Bălți”. „La acțiune au participat membrii Partidului Socialiștilor de la nordul țării și simpli cetățeni. În cadrul mitingului, participanții s-au arătat revoltați de decizia impusă de actuala guvernare”, ne-au informat jurnaliștii și au citat masiv mai multe voci critice. În materialul video, deputatul BCS Alexandr Nesterovschi a îndemnat cetățenii inclusiv să iasă în stradă pentru a-și revendica drepturile. „Nu permitem nimănui să ne ia Victoria!”, a spus el de pe scenă. Potrivit postului TV, „parlamentarii socialiști, prezenți la acțiunea stradală, susțin că prin interzicerea Panglicii Sf. Gheorghe guvernarea încearcă să sustragă atenția de la scumpirile care se produc zilnic”, fiind citată direct Irina Lozovan, o altă deputată BCS, cu acuzații referitoare la creșterea prețurilor, în primul rând la gaz sau electricitate. „Și bătrânii veniți la miting, inclusiv veteranii de război, declară că nu vor permite ca prin această decizie să fie ștearsă memoria eroilor care au murit pe câmpul de luptă”, au continuat autorii reportajului, aducând drept dovadă intervenția unei singure manifestante în etate și completând materialul cu secvențe în care participanții au intonat cântece din perioada sovietică. La final, reporterul a ținut să precizeze doar că „majoritatea parlamentară care a adoptat amendamentul și-a motivat decizia prin faptul că în Republica Moldova nu pot fi promovate însemne care se regăsesc în prezent în războiul din Ucraina”. Materialul nu a fost echilibrat cu intervenții directe ale reprezentanților PAS, care să argumenteze necesitatea modificărilor votate sau să vină cu o replică la criticile despre scumpiri. Au lipsit și opinii alternative, care să contribuie la formarea unei imagini complete asupra problemei.

 În știrea imediat următoare, redacția postului a continuat cu informația potrivit căreia legea cu pricina „va fi atacată de socialiști la Curtea Constituțională și în instanțe internaționale”, făcând trimitere la o declarație oficială a PSRM, care a calificat inițiativa drept „nelegitimă”. Și de această dată jurnaliștii s-au limitat doar să precizeze la final că amendamentele au fost votate de 53 de deputați ai fracțiunii PAS, „care susțin că scopul principal al proiectului este de a interzice simbolurile care acum sunt folosite pentru a justifica agresiunea militară asupra Ucrainei”.

În buletinul de seară din 18 aprilie, canalul a difuzat o știre cu precizările Olesei Stamate, făcute la un alt post, despre faptul că, la 9 Mai, amenda pentru purtarea panglicii bicolore va fi aplicată deopotrivă cetățenilor și organizatorilor evenimentelor. Imediat, s-a oferit spațiu și pentru nemulțumirile opoziției. „Amintim că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a condamnat vehement această lege, despre care declară că nu o recunoaște și o va contesta în instanțele de judecată moldovenești și internaționale. În același timp, PSRM a anunțat că va acorda asistență juridică deplină fiecărui locuitor al țării care va considera că e de datoria sa să poarte Panglica Sf. Gheorghe la 9 Mai, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Victoriei asupra ciumei fasciste”.

În ziua în care președinta Maia Sandu a promulgat legea, pe post au fost puse două știri la subiect. Prima a vizat semnarea decretului, fiind citați șefa statului și autorul inițiativei, deputatul PAS Lilian Carp. Al doilea material a informat despre faptul că PSRM condamnă decizia președintei, fiind citate pasaje dintr-o declarație oficială a secretarului executiv, Vlad Batrîncea. Totodată, postul a precizat despre faptul că formațiunea a atacat anterior prevederile acestei inițiative la Curtea Constituțională, iar magistrații au refuzat să examineze cererea odată ce, la momentul sesizării Curții, legea nu era adoptată.

NTV Moldova a abordat evenimentele legate de interzicerea panglicii negru-oranj într-o cheie similară, scoțând în prim-plan perspectiva socialiștilor și comuniștilor. Și acest post a recurs pe alocuri la amestec dintre fapte și opinii. „Dezbaterea asupra lui [proiectului] s-a lăsat cu scandal, iar deputații BCS au încercat să blocheze accesul la tribuna Parlamentului pentru a zădărnici adoptarea”, au relatat jurnaliștii pe 14 aprilie cu referire la votarea documentului în lectură finală. Știrea a fost structurată similar celei de la Primul în Moldova, sunt citate aceleași surse din Legislativ, se face trimitere la o declarație oficială a PSRM, iar la final se precizează că „deputații PAS au replicat în cadrul dezbaterilor asupra proiectului de lege că propaganda războiului, asociată cu victoria în cel de-al Doilea Război Mondial este o ofensă”.

Și materialul despre protestul de la Bălți are o structură asemănătoare la cele două canale. NTV Moldova generalizează din start că „interzicerea Panglicii Sf. Gheorghe scoate lumea în stradă”, iar mai târziu precizează că ar fi fost vorba despre 300 de participanți. De asemenea, sunt citați cu critici la adresa guvernării deputatul Nesterovschi și protestatara vârstnică, în timp ce replici ale promotorilor inițiativei lipsesc – jurnaliștii s-au limitat doar să precizeze cine este autorul amendamentelor și ce amenzi au fost introduse pentru încălcarea prevederilor.

Spre deosebire de Primul în Moldova, postul NTV Moldova a informat pe 14 aprilie și despre faptul că „persoane necunoscute au desenat noaptea trecută litera Z pe blindata-monument al eroilor căzuți la datorie în timpul războiului de la Nistru, la Bălți”, denumindu-le „Provocări în nordul țării”. În cazul știrii despre promulgarea legii, televiziunea a citat-o pe larg pe Maia Sandu și a ținut să accentueze că „opoziția a condamnat vehement această lege, pe care a calificat-o drept cea mai rușinoasă acțiune a guvernării PAS”. O altă știre scurtă s-a referit la reacția Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, care a condamnat decizia de a interzice panglica bicoloră.

Tabloul evenimentelor la celelalte posturi TV

Postul public de televiziune a informat neutru despre interdicțiile votate în lectură finală în Legislativ, pe 14 aprilie, cu secvențe din cadrul dezbaterilor,  detalii despre faptul că parlamentarii comuniști „au afișat la tribuna centrală simbolurile militarismului sovietic, iar fostul președinte Vladimir Voronin a cântat”.  Pe 19 aprilie, Moldova 1 a difuzat o știre despre promulgarea legii de către șefa statului. „Ea a condamnat folosirea zilei de 9 Mai pentru justificarea crimelor de război. Interdicția nu vizează comemorarea celor căzuți în al Doilea Război Mondial. Totuși, Ambasada Rusiei a reacționat imediat cu o interpretare proprie a istoriei și învinuiri”, potrivit jurnaliștilor, care au citat-o direct pe Maia Sandu și au făcut trimitere la o postare de pe Facebook a instituției diplomatice. În același buletin, televiziunea a dedicat o știre reacției critice a PSRM, citând din comunicatul formațiunii.

Prime TV a abordat evenimentele în cadrul a două știri în perioada vizată, una despre votarea inițiativei legislative și alta despre decretul semnat de Maia Sandu. „Scandal la Parlament”, a enunțat prezentatorul buletinului de știri în primul caz, cu referire la blocarea tribunei centrale a Parlamentului de către deputații comuniști și discuțiile în contradictoriu din timpul examinării inițiativei. După difuzarea mai multor secvențe și intervenții ale parlamentarilor din ambele tabere, autorii știrii au precizat: „Recent, Ministerul Apărării a anunțat că autoritățile de la Chișinău au somat pacificatorii ruși din regiunea transnistreană să nu mai folosească simbolul Z pe uniformă și tehnică”. În cadrul celei de-a doua știri, postul TV a echilibrat intervențiile extinse ale Maiei Sandu din cadrul briefingului din 19 aprilie cu reacția ex-președintelui Igor Dodon, care „a îndemnat oamenii să iasă în număr cât mai mare pe 9 Mai și să participe la un marș al Victoriei”. „Recent, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Moscova se așteaptă ca Chișinăul să se abțină de la acțiuni care dăunează relațiilor bilaterale, iar Ambasada Federației Ruse la Chișinău a declarat că interzicerea panglicii distruge fundamentul istoric și al dreptății. De cealaltă parte, Ministerul Afacerilor Externe a îndemnat Federația Rusă să se abțină de la implicarea în procesele interne și democratice din țara noastră”, au conchis jurnaliștii.

„Vot final: Fără panglică, Z și V”, a titrat Jurnal TV în buletinul de știri din 14 aprilie. „În Parlament s-a declanșat un adevărat scandal”, au concluzionat jurnaliștii cu amestec dintre fapte și opinii. Parlamentari din ambele tabere au fost citați atât direct, cât și indirect. Ei au completat în contextul intervenției liderului PSRM: „În pofida precizărilor, colegii lui Vladimir Voronin au refuzat să deblocheze tribuna Parlamentului. Așa că unii deputați l-au ironizat pe liderul comuniștilor, care ar fi declarat anterior că Ștefan cel Mare și Sfânt ar fi purtat Panglica Sf. Gheorghe, chiar dacă acest simbol militar țarist a apărut la peste 260 de ani de la moartea domnitorului”.  

Postul TV a difuzat o știre și despre manifestația de la Bălți a socialiștilor și susținătorilor lor, în număr de câteva zeci de persoane, potrivit Jurnal TV. „Gestul socialiștilor vine cu câteva zile înainte ca interdicția privind promovarea războiului să intre în vigoare”, s-a mai enunțat în material, fiind incluse detalii despre prevederile proiectului și o intervenție scurtă a deputatului Nesterovschi.

Iar pe 19 aprilie, în știrea cu titlul „Fără simboluri care ne învrăjbesc”, televiziunea a citat-o masiv pe Maia Sandu, atât direct, cât și indirect. Totodată, postul a inclus și reacția Ambasadei Rusiei la Chișinău, care „a scris în mesaj că panglica este un simbol al marii Victorii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”. Imediat, jurnaliștii au intervenit cu o precizare: „Asta chiar dacă respectivul simbol a fost interzis în Uniunea Sovietică, fiind reintrodus abia după 2006”. În aceeași știre se vorbește despre refuzul Curții Constituționale de a examina sesizarea grupului de deputați socialiști, precum și despre faptul că panglica bicoloră a fost interzisă în Lituania și Letonia.

Toate cele trei canale și-au informat telespectatorii și despre vandalizarea blindatei din fața Brigăzii Infanterie Motorizată Moldova din Bălți, cu trimitere la informații oficiale ale Ministerului Apărării și Poliției.

Concluzie

Codul serviciilor media audiovizuale obligă furnizorii de servicii media, la capitolul informării corecte, să asigure o „abordare credibilă şi imparţială a evenimentelor, cu reflectarea echilibrată a diferitor opinii”. Totodată, legea impune „asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”. În câteva cazuri, Primul în Moldova și NTV Moldova nu au respectat aceste principii, abordând subiectul interzicerii Panglicii Sfântului Gheorghe și a altor simboluri de o manieră dezechilibrată și lipsită de echidistanță, în favoarea Partidului Socialiștilor.

Totodată, în afara postului public de televiziune, celelalte patru instituții au recurs în unele situații la amestec dintre fapte și opinii. Asta în timp ce Codul deontologic prevede că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară dintre fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”.   

Victoria Dodon, jurnalistă

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Combaterea propagandei și a manipulării prin instrumente de educație media”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent, în perioada noiembrie 2021 –noiembrie 2022, cu sprijinul organizației Black Sea Trust, un proiect al Fondului German Marshall al Statelor Unite. Opiniile exprimate în acest material nu le reprezintă neapărat pe cele ale Black Sea Trust sau ale partenerilor săi.