Generalizare într-o știre cu statistici cu referire la economia Republicii Moldova

Foto: Md.news-pravda.com

Portalul Md.news-pravda.com a publicat pe data de 14 aprilie o știre cu titlul: „Totul este rău în Moldova – importurile cresc și exporturile scad: «Astăzi nu se poate face nimic, trebuie să așteptăm alegerile, iar după ele trebuie să ne gândim cum să întoarcem situația» – opinie”. Articolul face de fapt referiri la niște statistici din domeniul economic și este realizat dintr-o singură sursă, iar titlul conține o generalizare, care este o tehnică de manipulare. 

Încă din titlu, autorii operează cu generalizarea „totul este rău în Moldova”, chiar dacă în text se aduc constatări din domeniul economiei. Această formulare este o încălcare clară a normei deontologice care cere jurnaliștilor să evite formulările tendențioase și care pot induce în eroare publicul. Afirmația nu este susținută de o analiză complexă a tuturor domeniilor vieții economice sau sociale, ci se bazează exclusiv pe evoluția negativă a exporturilor într-o perioadă scurtă.

Pentru corectitudine, generalizarea trebuia evitată, iar știrea urma să fie echilibrată și cu alte opinii. 

Mai mult, expresii precum „astăzi nu se poate face nimic” și „totul este foarte rău pentru noi” sunt prezentate ca verdicte, fără a fi contextualizate sau confruntate cu opinii alternative, detalii ce denotă o lipsă de echilibru și o abordare partizană.

Codul deontologic prevede că „jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice”. Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști prevede că „jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante”. „Ne vom asigura că vorbim cu surse de prima mână, oameni care sunt implicaţi direct în subiect”, mai atenționează sursa.

La una din edițiile Podcastului cuMINTE, am explicat care sunt cele mai răspândite tehnici de manipulare utilizate de mass-media din Republica Moldova. Iar într-un video explainer publicat anterior, Mediacritica explica despre faptul că „generalizarea este o tehnică de dezinformare prin care opinia unei persoane sau entități este prezentată drept opinie susținută sau respinsă de majoritate”.