ITV și Prime, sancționate de CA în baza sesizărilor telespectatorilor, înregistrate pe platforma T(V)E Privește!

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat cu avertizare publică companiile Media Pro Group, fondatoarea postului de televiziune ITV, și General Media Group Corp, fondatoarea postului de televiziune Prime, în baza a două petiții expediate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Ambele au fost recepționate de la telespectatori pe platforma T(V)E Priveşte!. Sancțiunile au fost aplicate pentru subtitrarea defectuoasă în limba română a unei producții cinematografice difuzate de postul ITV și, respectiv, pentru difuzarea în reluare (dar fără menționarea acestui fapt) a unei emisiuni talk-show în cadrul căreia au fost prezentate imagini susceptibile de a afecta dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorilor. Cele două posturi de televiziune au fost avertizate public în cadrul ședinței din 20 ianuarie.

În petiția Centrului pentru Jurnalism Independent, postul ITV  a fost vizat pentru faptul că, la data de 28 noiembrie 2022 (în intervalul orelor 20:00-21:00) și la data de 29 noiembrie 2022 (orele 17:30; 19:00 și 20:28), a pus pe post mai multe episoade ale producției cinematografice rusești «След» (în română: „Urma”), în care se întâlnesc scene de violență (cadavre, înjunghieri, sânge) cu un grad mare de intensitate și/sau gravitate ce pot afecta dezvoltarea psihică a minorilor. De asemenea, filmul conține subtitre în limba română, care încalcă normele lingvistice, ceea ce creează un disconfort psihologic și o confuzie în perceperea conținutului.

Subiectul celei de-a doua petiții se referă la emisiunea talk-show „Vorbește Moldova” / Ancheta rudelor, în cadrul căreia au fost prezentate circumstanțele producerii decesului unui minor, precum și alte informații și imagini privind presupusa infracțiune de omor sau suicid. De menționat că programul respectiv a fost difuzat în reluare, originalul emisiunii plasate pe Youtube datând cu 1 aprilie 2021, fapt care nu a fost însă menționat pentru telespectatori. 

Membrii Consiliului Audiovizualului au examinat petițiile în ședință publică, solicitând posturilor ITV și Prime să prezinte înregistrările video ale conținuturilor vizate, precum și să-și expună opiniile pe marginea devierilor invocate în petițiile CJI.

Reprezentanții Media Pro Group au declarat în scrisoarea adresată CA că „acuzațiile petiției sunt nefondate și solicită respingerea petiției”. Totuși, în urma examinării circumstanțelor, membrii CA au prezentat probe care au confirmat prezența atât a scenelor de violență cu impact emoțional negativ asupra minorilor (difuzarea producției cinematografice la ore nepotrivite pentru copii), precum și exemple de traducere inadecvată a subtitrărilor care nu corespund normelor limbii române”. 

Un șir de probleme ce țin de etica și deontologia jurnalistică, dar și încălcări ale prevederilor legale au fost atestate de membrii Consiliului și în cazul celei de-a doua petiții. „Regret că această emisiune (n.r.: «Vorbește Moldova») mai poate fi accesată online pe Youtube și, la fel, e difuzată în reluare. În emisiune se intervievează un tânăr care și-a găsit prietenul decedat. Codul Penal stabilește clar condițiile în care pot fi audiați martorii și victimele unui caz de omor. De ce nu ne conformăm legii, dar audienței?”, a întrebat Tatiana Crestenco, membră a Consiliului.

„Moderatoarea a insistat în repetate rânduri să i se răspundă la întrebări în detalii cum s-a întâmplat și de ce s-a întâmplat. E vorba despre comportamentul jurnalistic. Însăși tema emisiunii consider că este foarte importantă și ridică mai multe întrebări”, a fost de părere Aneta Gonța, vicepreședintă CA. 

Urmare a monitorizărilor efectuate de CA, dar și a discuțiilor ce au avut loc în cadrul ședinței, membrii Consiliului au votat în unanimitate pentru sancționarea postului Prime cu avertizare publică pentru încălcarea prevederilor art. 15 alin. (6) din Codul serviciilor media audiovizuale, conform căruia „în serviciile media audiovizuale liniare se interzice difuzarea programelor audiovizuale susceptibile de a afecta dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorilor, în special a celor ce conțin scene de pornografie sau de violență nejustificată”, precum și prevederile art. 13 alin. (13), conform căruia „difuzarea în reluare a programelor audiovizuale trebuie să fie însoțită de mențiunea «Reluare» pe întreaga durată a difuzării acestora, cu excepția operelor cinematografice”.

În ce privește postul de televiziune ITV, membrii CA au votat pentru aplicarea unei avertizări pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (2) conform căruia „furnizorii de servicii media asigură respectarea normelor ortografice, ortoepice, morfologice şi sintactice ale limbii române şi ale celorlalte limbi de difuzare în cadrul programelor audiovizuale”.

Sursa foto: https://consiliuaudiovizual.md