Jurnal FM a fost sancționat cu avertizare publică după ce a recurs la discriminare în cadrul unei emisiuni

Foto: Captură din emisiunea „PopCorn Show” din 30 aprilie

Postul de radio Jurnal FM a fost avertizat public în cadrul ședinței Consiliului Audiovizualului (CA) din 30 mai, pentru că la emisiunea „PopCorn Show” din 30 aprilie moderatorii nu au respectat articolul 13 din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA) și anume prevederea ce se referă la evitarea oricăror forme de discriminare”. Sancțiunea intervine drept urmare a examinării petiției Asociației „Femei pentru Femei”.

Asociația Obștească „Femei pentru Femei” s-a plâns autorității din audiovizual pe o serie de încălcări ale legislației în cadrul emisiunii „PopCorn Show”, difuzată de postul de radio Jurnal FM. Potrivit ONG-ului, moderatorii emisiunii au reacționat în mod favorabil la comentarii ce sugerau aplicarea violenței fizice asupra fetelor.

Ca urmare a examinării petiției, membrii CA au constatat că moderatorii nu au respectat articolul 13 din CSMA („Asigurarea informării corecte”), mai exact fiind vorba de prevederea ce se referă la „evitarea oricăror forme de discriminare”.

Potrivit raportorului CA, „pentru Republica Moldova sexismul este o problemă cu atât mai importantă cu cât societatea moldovenească este una profund marcată de stereotipuri de gen și roluri tradiționale. Într-o societate în care persistă rolurile patriarhale, stereotipurile și percepțiile cu privire la rolul femeilor, este imperios necesar de a  aborda cu mare atenție astfel de subiecte în cadrul programelor audiovizuale – fie ele și de divertisment –  și de a dezaproba comportamente care, indirect, ar crea premisa înțelegerii și acceptării unor astfel de comportamente ca fiind inofensive și o normalitate în societate”. 

„Limbajul sexist poate contribui la normalizarea violenței împotriva femeilor, sugerând că ele merită să fie tratate cu lipsă de respect. Or, o astfel de concepție exprimată public este de natură să contravină principiilor nediscriminării. Sub acest aspect, legislația audiovizuală, prin prisma art. 18 din CSMA, privind egalitatea de gen, și a p. 51 din Regulamentul privind conținuturile audiovizuale, interzice utilizarea limbajului sexist și a scenelor de violență și comportament degradant față de femei și bărbați în serviciile media audiovizuale. Un astfel de conținut este nepotrivit pentru difuzare în cadrul unui program audiovizual ce se transmite la ore accesibile minorilor. Pe parcursul programului «PopCorn Show» moderatorii au făcut comentarii cu caracter discriminatoriu pe considerente de gen la adresa femeilor și copiilor, folosind totodată un limbaj cu elemente de sexism, fapt ce contravine prevederilor art. 13, alineat 6, litera b) din CSMA”, a precizat Elena Grecu.

De cealaltă parte, reprezentantul Jurnal FM, Alex Marcoci, a solicitat respingerea petiției.  

„Nu regăsesc formatul show-ului în aceste rigori expuse în art. 13 din CSMA. În această emisiune ne străduim să luăm în derâdere cusururile societății noastre. A fost și de data asta la limită. Pentru că este la limită, poate fi tratat și pe de o parte, și pe de alta, în funcție de cine și încotro întoarce oiștea. Pentru a fi catalogat ca infracțiune, obiectul infracțiunii trebuie să fie executat intenționat sau din gravă neglijență. Vă rog să arunce primul o piatră în mine cineva dacă poate afirma ca Jurnal FM intenționat promovează discriminarea sau sexismul. Ne asumăm ceea ce s-a întâmplat, dar nu a fost intenționat”, a explicat Alex Marcoci

Decizia a fost luată de CA cu votul a cinci membri ai Consiliului.