Site-ul Omniapres.md a titrat pe data de 26 iunie: „Ilan Șor: S-a promis 21,58 milioane de dolari pentru «aderarea accelerată» la UE, iar cetățenii obișnuiți nu vor primi nimic”. Materialul este scris dintr-o singură sursă și reprezintă „o manipulare crasă, care se înscrie în șirul de falsuri distribuite de Șor și membrii grupării sale în spațiul informațional din țara noastră”.
Articolul, care este compus de fapt dintr-un paragraf, citează o postare semnată de Ilan Șor pe pagina sa de Telegram, în care acesta scrie că „Danemarca a promis 21,58 milioane de dolari pentru «aderarea accelerată» a Ucrainei și Moldovei la UE” și insinuează asupra faptului că „cetățenii obișnuiți nu vor primi nimic din această sumă”. Textul este dezechilibrată, scrisă dintr-o singură sursă, iar informația nu este verificată la veridicitate.
„De fapt, cele peste 20 de milioane de euro anunțate de Ministrul Afacerilor Externe al Danemarcei reprezintă contribuția țării pentru a sprijini Ucraina și Moldova în procesul de aderare la UE. Aceste fonduri vor ajuta Moldova să-și întărească capacitățile administrative în procesul de negocieri de aderare la UE și să alinieze legislația națională la acquis-ul UE. Uniunea Europeană a oferit deja țării noastre peste 2,2 miliarde de euro în ultimii trei ani și va continua să ofere acest suport pentru a moderniza Republica Moldova și a crește calitatea vieții cetățenilor noștri”, a explicat pentru Mediacritica Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene.
Potrivit lui Groza, Republica Moldova va avea acces și la fonduri UE de pre-aderare. „Suplimentar, țările membre ale UE pot și vor aloca fonduri adiționale, așa cum a anunțat Danemarca, pentru a ne ajuta să fim pregătiți pentru aderare la UE către anul 2030. Sau așa cum o face România, Franța sau Germania deja. Situația de securitate din regiune și contextul geopolitic ne obligă să ne mișcăm mai repede. Iată de ce atât UE, cât și Republica Moldova își doresc ca procesul de aderare să se deruleze într-un ritm accelerat. Dar, evident, calitatea acestui proces va fi mult mai importantă”, a precizat directorul executiv al IPRE.
Cu referire la articol, expertul susține că reprezintă „ o manipulare crasă, care se înscrie în șirul de falsuri distribuite de Șor și membrii grupării sale în spațiul informațional din țara noastră. Scopul acestei manipulări este să mintă cetățenii și să atace încrederea oamenilor, ca parte a campaniei lor de dezinformare orientată împotriva interesului nostru național de aderare la Uniunea Europeană”.
Codul deontologic prevede că „jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice”. Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști prevede că „jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante”.