Manipulare și falsuri după turul doi al alegerilor prezidențiale

Foto: Radiochisinau.md

Unele site-uri cu politică editorială prorusă au continuat să răspândească falsuri în legătură cu rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale care au avut loc duminică, 3 noiembrie. De la politologi care „prezic un război civil în Moldova”, la faptul că „Occidentul va numi președinți în țări precum Moldova”, unele dintre aceste mesaje sunt distribuite și pe rețelele sociale ale platformelor online. 

Bunăoară, Moldova24.online, un site de limba rusă despre care Mediacritica a scris anterior că manipulează prin citarea anumitor comentatori, continuă să răspândească falsuri. La data de 4 noiembrie sursa a publicat mai multe opinii ale unor politologi care „prezic un război civil în Moldova”. Este vorba despre Dmitri Soin, așa-zis deputat în Sovietul Suprem al nerecunoscutei republici moldovenești nistrene (RMN), care spune că „problema este că în Moldova are loc o falie geopolitică. Aceasta ar putea duce la un nou război civil”. Materialul este dezechilibrat și scris dintr-o singură sursă. Iar un alt text, publicat pe același site, îl citează pe politologul Aleksandr Prokopenko, care declară: „Mă aștept ca opoziția să fie lovită. (…) Regimului actual i se deschide o fereastră de oportunitate pentru a-i elimina pe cei care s-au opus”. 

Moldova24.online este activă și pe rețelele sociale. Pe Tiktok, Moldovanews.24 are peste 26.600 de abonați, iar unele videouri au zeci de mii de vizualizări. Pe Telegram, această sursă media are peste 4.700 de urmăritori. Pe aceste canale, site-ul distribuie videouri scurte cu opinii ale invitaților în emisie directă, ale unor comentatori politici cu viziuni unilaterale, care sunt percepuți de public ca fiind experți sau analiști obiectivi. Materialele video sunt lipsite de echidistanță și transmit mesaje menite să influențeze opiniile publicului.

O abordare similară regăsim și pe site-ul Evedomosti.md, care a publicat la data de 5 noiembrie un articol cu titlul: „Occidentul va începe în curând să numească președinți în țări precum Moldova” (în orig. „Запад скоро будет назначать президентов таких стран, как Молдова”). Materialul citează un blogger ucrainean care scrie despre „o glorioasă noapte europeană”, când „seara e una, iar dimineața – hop. Și «valorile europene au învins»…” și că „au preluat atâta haos de la Kiev, încât în curând vor ajunge să numească președinți”. Un alt text, publicat tot pe data de 4 noiembrie, titrează: „De îndată ce diaspora va fi obligată să plătească impozite, aceasta va înceta imediat să susțină puterea” (în orig. „Как только диаспору заставят платить налоги – она тут же перестанет поддерживать власть”). Autorul materialului recurge la generalizări când spune că „toți cetățenii Moldovei care lucrează și câștigă în afara țării nu plătesc impozitele și contribuțiile cerute de Constituție în buget” și că „de îndată ce așa-numita diasporă va fi chemată la răspundere și obligată să plătească impozite pe venituri, aceștia vor înceta imediat să susțină pe cei care, încălcând Constituția, le permit să nu respecte legile”.

Și pe site-ul Mejdurecie.md găsim aceleași perspective. La data de 4 noiembrie a fost publicat un material cu titlul: „Expert prognozează un viitor sumbru pentru Moldova după alegerile prezidențiale” (în orig. „Эксперт спрогнозировал мрачное будущее Молдавии после выборов президента”). Materialul îl citează pe directorul companiei de sociologie Intellect Group, Ian Lisnevski, care spune că „Moldova se așteaptă la patru ani de conflicte și sărăcie după alegeri”.