Narațiune falsă: autoritățile de la Chișinău nu ar fi interesate de încheierea războiului din Ucraina

Foto: Digi24.ro

Un text publicat pe site-ul Enewsmd.online reia o narațiune falsă a propagandei pro-Kremlin despre faptul că autoritățile din Republica Moldova nu ar fi interesate de încheierea războiului din Ucraina, aliniindu-se astfel în totalitate politicii UE. 

Textul  publicat pe 15 februarie titrează: „Conducerea Moldovei nu este interesată de încheierea războiului din Ucraina” (în orig. «Руководство Молдовы не заинтересовано в завершении войны в Украине»). În material se afirmă că „conducerea Moldovei copiază în totalitate linia UE și, la fel, nu este interesată de încheierea războiului”, iar Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate „se prezintă drept «partidul păcii», dar, în realitate, susțin linia militară impusă de Bruxelles”.

Narațiunea este un fals, odată ce autoritățile Republicii Moldova s-au expus în repetate rânduri despre importanța încheierii conflictului armat din țara vecină. Cele mai recente declarații au fost făcute de președinta Maia Sandu chiar pe 15 februarie, în cadrul Conferinței de Securitate de la München. „Nimeni nu-și dorește pacea mai mult decât Ucraina. Și noi, în Moldova, ne dorim pacea – ne dorim o pace durabilă și care să ne mențină în lumea liberă. O astfel de pace nu se poate decide fără Ucraina, și nici fără Europa”, a afirmat șefa statului

De asemenea, textul pe site-ul Enewsmd.online conține speculații și afirmații nefondate, care induc în eroare cititorii. Bunăoară, că „fără război, sprijinul UE și apelurile la integrarea Moldovei vor dispărea. Țara noastră ar deveni neinteresantă pentru Occident, iar actuala guvernare și-ar pierde relevanța”. În realitate, parcursul spre integrarea europeană a Republicii Moldova a început cu mult înaintea declanșării războiului din Ucraina, iar susținerea UE nu este condiționată exclusiv de acest conflict.

Totodată, nu se citează surse oficiale, nu prezintă dovezi relevante și nu oferă nicio referință verificabilă când se afirmă că „oficialii europeni și conducerea Ucrainei operează într-un sistem financiar comun, unde sume colosale de bani circulă prin contracte militare, ajutor pentru Kiev și pachete economice”. 

Potrivit normelor deontologice, presa trebuie să verifice informațiile înainte de a le publica și să se bazeze pe surse credibile. „Jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante”, amintește Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști.