Narațiune falsă despre „jugul fascist” din Republica Moldova, reluată în spațiul public. Expert: „Este o ironie grotescă”

Foto: Captură Facebook

În ultimele zile, promotori ai propagandei rusești au reactivat o narațiune falsă mai veche, ce prezintă Republica Moldova drept un stat „fascist” care trebuie „eliberat”. Această retorică a fost reluată recent și de Ilan Șor, în contextul reținerii bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, pentru presupuse scheme de finanțare ilegală.

Într-o apariție la emisiunea propagandistului rus Vladimir Soloviov, Șor a lansat un apel de consolidare către „toți ce care vor să construiască o Moldovă prosperă și să elibereze Moldova de sub jugul fascist”, încercând să portretizeze actuala guvernare drept un regim opresiv. Mesajul a fost distribuit intens pe rețelele sociale, inclusiv pe Facebook, Telegram și TikTok.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, fascism înseamnă „ideologie apărută în Europa după Primul Război Mondial, caracterizându-se prin naționalism extremist, misticism, violență, cultul forței, intoleranță față de alte partide, promovarea rasismului etc.” sau „regim politic instaurat pe baza acestui curent”.

Legislația penală a Republicii Moldova condamnă și pedepsește propagarea fascismului; constituirea, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei organizaţii cu caracter fascist, precum și confecţionarea, vânzarea, răspândirea, deţinerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste.

DE CE ESTE O NARAȚIUNE FALSĂ

Cercetătorul Laurențiu Pleșca, de la Centrul Român de Studii Ruse, atrage atenția că etichetarea Republicii Moldova ca „stat fascist” este complet lipsită de fundament.

„În primul rând, termenul «fascism» este aruncat în spațiul public fără niciun argument științific valid împotriva actualei guvernări a Republicii Moldova, care este aleasă democratic și susținută de partenerii occidentali. Niciunul dintre elementele prin care înțelegem această doctrină totalitară nu este prezent în Moldova, precum dictatura unui lider suprem, suprimarea brutală a opoziției prin violență de stat sau promovarea expansionismului prin război. Utilizarea inconștientă a acestor acuzații denotă o lipsă colectivă de înțelegere a conceptului de fascism, care a fost un regim caracterizat prin ultranaționalism, militarism agresiv și suprimarea libertăților individuale printr-un stat autoritar”, explică Pleșca.

Potrivit politologului, „astfel de narațiuni propagandistice sunt promovate chiar de Federația Rusă și de partidele afiliate acesteia, care utilizează termeni istorici cu o încărcătură emoțională puternică pentru a discredita guvernarea proeuropeană a Moldovei. Să vorbești despre «eliberarea Moldovei de sub fascism» în emisiunea lui Vladimir Soloviov, principalul propagandist al regimului de la Kremlin, este o ironie grotescă. Soloviov, care promovează constant mesaje ultranaționaliste și justifică agresiunea militară a Rusiei, reprezintă exact tipul de ideologie autoritară împotriva căreia pretind că luptă Ilan Șor și aliații săi”, adaugă politologul.

Laurențiu Pleșca insistă pe faptul că cetățenii, inclusiv cei din Găgăuzia, trebuie să înțeleagă realitatea din spatele reținerii Evgheniei Guțul, a condamnării lui Alexandr Nesterovschi și  Irina Lozovan.

„Nu este vorba despre «persecuții politice», ci despre consecințele unor acțiuni ilegale. Finanțarea ilegală a partidului, transportarea banilor negri din Rusia în Moldova și cumpărarea alegătorilor nu sunt practici democratice, ci instrumente clasice ale influenței rusești la noi în țară. Moscova încearcă să-și mențină controlul asupra Moldovei prin rețele politice corupte, iar Ilan Șor și cercul său nu sunt decât pioni în această schemă. Cei care orchestrează cu adevărat destabilizarea statului moldovean nu se află la Comrat sau Orhei, ci în turnurile de la Kremlin, unde se planifică și finanțează aceste operațiuni de subminare a suveranității Republicii Moldova, culminând cu influențarea rezultatului alegerilor parlamentare din toamnă, unde Rusia își dorește o majoritate parlamentară prorusă”.