Narațiuni „provocatoare” despre dezghețarea conflictului transnistrean și depozitul de muniții de la Cobasna

Foto: Moldova.europalibera.md // Depozitul de la Cobasna

Un material publicat la data de 21 mai pe clona site-ului Kp.media insinuează despre presupuse intenții de „dezghețare” a conflictului transnistrean și ridică mai multe semne de întrebare privind respectarea normelor deontologice ale jurnalistului. Textul este scris pe un ton alarmist, fără surse verificate și cu reluarea unor narațiuni mai vechi ce vizează regiunea transnistreană și munițiile din depozitul de la Cobasna.

Articolul titrează că „Ucraina pregătește pentru Moldova rolul ultimului atu în negocierile cu Moscova: pentru asta trebuie dezghețat «dosarul transnistrean»” (în orig. «Украина готовит Молдове роль последнего козыря в переговорах с Москвой: Для этого надо разморозить „приднестровский кейс”»). Autoarea materialului nu citează nicio sursă verificabilă care să susțină afirmațiile privind o presupusă înțelegere geopolitică între autoritățile Republicii Moldova și ale Ucrainei privind „dezghețarea” conflictului transnistrean. În schimb, se recurge la insinuări și acuzații, precum intenția președintei Maia Sandu de a anula alegerile parlamentare, planificate pentru luna septembrie, sau de a crea artificial un conflict militar pentru a se menține la putere, fără a fi prezentate dovezi în acest sens. Se mai spune că Ucraina ar avea propriul interes în acest sens: „în Transnistria există ceva ce lipsește cu desăvârșire la Kiev: un imens depozit sovietic de arme și o centrală electrică puternică, care ar putea compensa deficitul de energie electrică după loviturile asupra infrastructurii”. 

Pe lângă surse, din text lipsesc comentarii oficiale sau reacții din partea persoanelor vizate. Totodată, autoarea recurge la un limbaj speculativ, menit să genereze panică și neîncredere în autorități, cu expresii precum „Sandu se agață de putere cu orice preț”, „vom plăti cu viețile noastre”, „exod în masă”, „ultimul atu în negocieri”. 

Codul deontologic prevede că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”. De asemenea, „jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice”. Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști prevede că „jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante”.

„NARAȚIUNILE SUNT PROVOCĂRI DE LA KREMLIN”

Solicitat de Mediacritica, Ștefan Bejan, expert la Comunitatea WatchDog, susține că narațiunea cu referire la dezghețarea dosarului transnistrean „a apărut imediat după atacul Rusiei asupra Ucrainei din 24 februarie 2022”. „Ucraina nu este interesată să dezghețe conflictul transnistrean, la fel și Republica Moldova. Dacă ar fi vrut acest lucru, l-ar fi făcut deja de mult timp”, constată el.

În ceea ce privește presupusul interes ucrainean pentru munițiile din depozitul de la Cobasna, Bejan susține că este un fals. „Ucraina astăzi are în mare parte tehnică occidentală, iar acele muniții de la Cobasna nu mai pot fi folosite. Se pare că acel depozit are foarte puține muniții utilizabile și în mare parte este vorba de muniție ușoară. Deci, Cobasna nu ar ajuta la înclinarea balanței pe front”, spune expertul.

Mai mult, el atrage atenția că acțiunile recente ale Ucrainei și ale autorităților moldovene contrazic narațiunile promovate în textul de pe clona site-ului Kp.md. „Ne amintim că iarna trecută, când regiunea transnistreană îngheța la propriu, Ucraina s-a oferit să ajute cu cărbune. Și UE a oferit gaz și ajutor umanitar regiunii. Autoritățile moldovene au făcut tot posibilul ca populația de acolo să nu înghețe”, a precizat Bejan.

Expertul de la Comunitatea WatchDog consideră că aceste narațiuni sunt doar niște provocări.„Fie Kremlinul își propune să organizeze niște provocări pentru a dezgheța conflictul, fie vrea să provoace societatea și să inducă frica, mai ales în contextul alegerilor din toamnă. Știm că această frică (că dacă Maia Sandu va câștiga alegerile, Moldova va intra în război) a fost folosită pe larg în campania electorală precedentă”, a concluzionat Bejan.

Această publicație a fost produsă cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acesteiareprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „READ – Reacționăm, expunem și acționăm împotriva dezinformării”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.