În perioada 1 – 7 decembrie 2023, televiziunea publică Moldova 1 a reflectat în mare parte neutru informația în principalele buletine de știri ale zilei. Deși numărul abaterilor deontologice s-a redus comparativ cu perioadele anterioare de monitorizare, cea ma frecventă încălcare este în continuare neindicarea sursei pe imaginile video preluate. În plus, o bună parte din materiale nu au inclus surse citate direct. Concluziile reies dintr-un nou raport de monitorizare a postului public, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent pe 20 decembrie.
Raportul arată că, în săptămâna vizată, cele mai des abordate tematici ale știrilor principalului buletin informativ „Mesager” au fost războiul din Ucraina și cel din Fâșia Gaza, suportul oferit de Guvern pentru compensații la facturile de gaze și energie electrică, precum și evenimente ce țin de România și Ziua națională a României.
Cercetarea semnalează că 36 din 111 materiale (știri, reportaje, interviuri) nu au inclus surse citate direct, ceea ce constituie aproximativ 1/3 din totalul acestora. Potrivit cercetătorului media Victor Gotișan, „acest fapt poate să indice superficialitate în reflectarea unor evenimente în cadrul știrilor postului public de televiziune. În cazul unor subiecte era oportună citarea mai multor surse, diverse, fie pentru a oferi opinii alternative pe marginea tematicii abordate, fie pentru a prezenta mai multă informație de context”. Pe de altă parte, numărul abaterilor deontologice în știrile postului Moldova 1 s-a redus față de perioada de monitorizare precedentă (28 noiembrie – 4 decembrie 2022). Printre încălcările identificate se numără amestecul dintre fapte și opinii și lipsa dreptului la replică, iar cea mai frecventă este neindicarea sursei pe imaginile video sau foto preluate. Practic nicio știre cu tematică externă nu a inclus pe imaginile difuzate sursa primară de unde acestea au fost preluate.
De asemenea, studiul arată că Moldova 1 a reflectat neutru și echidistant informația privind partidele și politicienii de opoziție. Totuși, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a fost ușor favorizat din punct de vedere al frecvenței apariției în știri (inclusiv în calitate de surse citate direct). În același timp, reprezentanții partidelor politice extraparlamentare practic au lipsit. Frecvența citării reprezentanților autorităților publice centrale și locale este la fel în descreștere, comparativ cu perioade anterioare în care CJI a monitorizat televiziunea publică.
Autorii studiului recomandă Consiliul Audiovizualului să monitorizeze postul Moldova 1 pentru a constata abaterile deontologice și/sau de la legislație, cu aplicarea sancțiunilor de rigoare în cazurile justificate, iar membrilor Consiliului de Supraveghere al Teleradio-Moldova – să supravegheze activitatea Moldova 1 în scopul realizării misiunii acesteia. De asemenea, în opinia autorilor, reporterii trebuie să pună în prim-plan interesul public la selectarea subiectelor pentru știri, să relateze de pe teren toate faptele relevante, echidistant și cu verificarea informațiilor.