Reținerea Evgheniei Guțul, abordată unilateral și părtinitor. Cazul KP Moldova 

Foto: Zdg.md

Reținerea bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, și examinarea arestului său în instanță sunt abordate unilateral de mai multe surse media, prin știri lipsite de echidistanță, amestec dintre fapte și opinii, calificative ce induc publicului o percepție distorsionată asupra evenimentului. Clona portalului Komsomolskaia Pravda este doar unul dintre exemple. 

Evghenia Guțul a fost reținută în seara zilei de marți, 25 martie, pe Aeroportul Chișinău, de către ofițerii anticorupție ai Republicii Moldova, fiind plasată în arest preventiv pentru 72 de ore. Anterior, Procuratura Anticorupție (PA) anunțase finalizarea dosarului penal în care bașcana și o secretară a fostului partid Șor, declarat neconstituțional în iunie 2023, sunt acuzate de „complicitate la finanțarea ilegală” a formațiunii de către „un grup criminal organizat”. Procurorii au solicitat 30 de zile de arest preventiv pentru Guțul în două dosare separate, cereri care urma să fie examinate vineri, 28 martie, la Judecătoria Chișinău. Între timp, pe parcursul ultimelor zile, susținătorii acesteia au organizat proteste.

Pe portalul publicației Komsomolskaia Pravda (KP Moldova), la rubrica „Politic” au fost publicate cel puțin 11 articole informative ce o prezintă pe Evghenia Guțul într-o lumină exclusiv favorabilă, fără ca textele să includă și poziția autorităților, a organelor de anchetă sau a experților independenți. Câteva dintre ele reprezintă de fapt adresări ale bașcanei, ale lui Ilan Șor, Irinei Vlah și ale Adunării Populare a Găgăuziei, preluate cap-coadă, cu titluri lipsite de echidistanță: „Reținerea Evgheniei Guțul – o verigă din lanțul acțiunilor cinice ale regimului PAS” sau „Chișinăul intenționează să impună stare de urgență și administrație externă în Găgăuzia”. 

În plus, expresii precum „acțiunile lor seamănă din ce în ce mai mult cu epurări politice” sau „arestarea este o încercare de a reduce la tăcere întreaga regiune” sunt prezentate ca fapte, fără a fi atribuite unor surse sau susținute de probe.

De asemenea, autorii folosesc sintagma „reținerea ilegală a bașcanei”, deși procesul se află în desfășurare, iar nicio instanță nu a emis o hotărâre definitivă în acest sens. Procuratura Anticorupție a finalizat ancheta și a solicitat arest preventiv, ceea ce indică existența unui proces legal în curs, iar utilizarea termenului „ilegal” este prematură și poate fi interpretată drept manipulativă. 

Codul deontologic prevede că „jurnalistul trebuie să obțină și să prezinte opinia tuturor părților relevante pentru subiect. Jurnalistul trebuie să demonstreze pluralitatea de opinii, chiar dacă nu este de acord cu acestea”. „Interesele comerciale și politice ale proprietarilor de mass-media nu trebuie să conducă la publicarea unor informații distorsionate și manipulatoare sau la interzicerea/ignorarea informației de interes public”, conform normelor.  

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști prevede că „jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante”. 

MANIPULĂRILE CONTINUĂ ȘI PE TELEGRAM 

O retorică încă mai agresivă este prezentă pe contul de Telegram al KP Moldova și pe cele ale unor canale rămase între timp fără licență, dar care continuă să distribuie conținut pe rețelele sociale, precum TV6 și Canal 5. Postările au un ton părtinitor și critic la adresa guvernării și a acțiunilor oamenilor legii, iar unele o prezintă pe Evghenia Guțul din postura de victimă, „fragilă” sau „aruncată ilegal după gratii”. „Fără familie în preajmă, doar oameni mascați cu arme. Și cel mai dureros lucru este că a fost aleasă legal de popor, pentru care a făcut și face atât de multe, și a fost aruncată ilegal în închisoare”, se afirmă în una dintre postări, distribuită și de alte canale și conturi.