Scene de violență între două tinere la Bălți, publicate cu încălcări ale normelor deontologice

Foto: Balti.chamber.md

Un video postat pe rețelele sociale, care arată o încăierare între două fete în fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, a fost publicat în știrile unor portaluri informaționale fără a fi prelucrate tehnic, așa cum indică normele deontologice profesionale. Deși unele surse au specificat că urmează imagini cu impact emoțional”, acest fapt nu este suficient în toate cazurile. 

Cu referire la acest subiect, Unimedia.info a titrat: (video) Bătaie ca în ring la Bălți: Două fete și-au împărțit pumni și picioare și s-au tras de păr în fața Teatrului „Vasile Alecsandri”. Potrivit sursei, secvența video a fost preluată de pe un canal de Telegram. Și site-ul Stiri.md a publicat o știre similară, despre faptul că două tinere s-au luat la pumni în plină stradă

Codul deontologic prevede că „imaginile trebuie să reprezinte realitatea cu acuratețe”, iar Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști  recomandă  jurnaliștilor să evite conținutul violent: „Vom avea grijă să nu publicăm fotografii şocante, conţinutul violent sau indecent al cărora poate provoca anumite stări psihice negative asupra cititorilor. (…) Vom evita publicarea fotografiilor sângeroase de la un accident grav sau de la locul unei crime”.

Potrivit Ghidului, „clişeul «Cu cât ştirile sângerează mai mult, cu atât se vând mai bine» exprimă succint o fixaţie a unor mass-media pe tragedii personale, pierderi, accidente, crime sau acte de violenţă. O întrebare mai veche a unui profesionist media ne ajută să tragem linia dintre ceea ce poate fi publicat şi difuzat în cazul unor fapte de violenţă şi ceea ce nu poate fi prezentat public: «Ţi-ar plăcea ca aceste texte şi imagini să fie văzute de copiii tăi în ziar sau la televizor atunci când luaţi împreună micul dejun înainte de şcoală?». Într un subiect de presă axat, spre exemplu, pe problema violenţei împotriva copiilor sunt doi eroi centrali – copilul care este supus violenţei şi copilul care poate citi sau privi aceste relatări. Aici vom urma practicile bune, care sugerează jurnaliştilor realizarea materialelor astfel încât acestea să nu dăuneze nici unora, nici celorlalţi. Altfel spus, profesionalism înseamnă etică şi responsabilitate”.