Solicitarea Republicii Moldova privind importul unor deșeuri nepericuloase din UE, pretext pentru denigrarea autorităților de la Chișinău și Bruxelles

Foto: Ipn.md

Recent, câteva site-uri cu politică editorială prorusă au publicat materiale care sugerează că Republica Moldova ar putea deveni o „groapă de gunoi” pentru deșeurile Uniunii Europene. Aceste articole utilizează limbaj alarmist, omisiuni de context și informații neverificate, încălcând normele Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Textele vizează solicitarea Republicii Moldova către Comisia Europeană, depusă recent, pentru a importa deșeuri solide non-periculoase din Uniunea Europeană. Subiectul a fost folosit drept pretext pentru unele portaluri de știri, pentru a denigra guvernarea și președinta țării, dar și pentru a pune într-o lumină negativă Uniunea Europeană.

Este vorba despre site-ul Rubaltic.ru care a publicat, la data de 27 martie, un material cu titlul: „Sandu transformă Moldova în groapa de gunoi a Uniunii Europene” (în orig. «Санду превращает Молдову в помойку Евросоюза»). Textul a fost preluat și de site-ul 1984.md

Articolul, vădit tendențios, o critică în special pe Maia Sandu (deși Președinția nu are nicio legătură cu cererea depusă de autoritățile moldovenești), precum și procesul de integrare europeană, fără a oferi dreptul la replică. Textul nu prezintă nicio sursă oficială care să confirme că Moldova ar deveni un „depozit de deșeuri” pentru UE.

De asemenea, în text se afirmă că Moldova a solicitat importul deșeurilor, dar nu se oferă contextul oficial despre tipul de deșeuri vizate, condițiile în care ar putea fi importate și mecanismele de control. Se creează impresia că „toate” deșeurile din UE vor ajunge în Moldova, deși este vorba doar de deșeuri nepericuloase.

Materialul abundă în expresii tendențioase, precum: „Moldova se grăbește să se ofere drept depozit de deșeuri pentru Europa”, „Guvernul Sandu este gata să plătească orice preț pentru loialitatea față de Bruxelles”, „(…) va transforma țara într-o groapă toxică”. Formulările nu informează obiectiv, ci induc panică și influențează negativ percepția publicului.

Totodată, nu sunt citate surse oficiale (Comisia Europeană, Guvernul, Ministerul Mediului etc.), se face referire la „experți” fără a-i numi sau a preciza calificările lor, se menționează „datele Ministerului Sănătății” fără a specifica anul, studiul sau raportul exact.

În același timp, prin acest material se sugerează că autoritățile „încalcă legea” fără a prezenta o analiză juridică concretă, se creează impresia că problema importului de deșeuri este exclusiv negativă, fără a discuta despre posibilitățile de reciclare sau gestionare ecologică, se utilizează exemple nerelevante (China, Malaezia, Turcia) fără a explica dacă situația Moldovei este comparabilă cu cea a acestor țări.

SOLICITAREA DE IMPORT A DEȘEURILOR SOLIDE NON-PERICULOASE

Recent, Republica Moldova, alături de alte 23 de țări Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică non-OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), a depus oficial solicitarea pentru a importa deșeuri solide non-periculoase din Uniunea Europeană, fapt confirmat pe site-ul Comisiei Europene. „Importul deșeurilor în Republica Moldova este interzis conform Legii nr. 209/2016, cu excepția anumitor categorii destinate utilizării ca materie primă secundară de către companii autorizate. În 2024, Comisia Europeană a adoptat Regulamentul 1157/2024, care limitează exportul deșeurilor din UE către țări non-OCDE, cu excepția celor care solicită explicit importul pentru valorificare. Republica Moldova fiind o țară care prelucrează deșeurile din sticlă, drojdii, metal, hârtie și carton, la fel a depus o cerere către Comisia Europeană, prin care își exprimă acordul de import a deșeurilor utilizate în calitate de materie primă”, a precizat Ministerul Mediului pentru Mediacritica.

Instituția a ținut să explice că „importul se face doar de companiile autohtone autorizate și deținătoare de autorizație de mediu pentru gestionarea deșeurilor”, în conformitate cu legea citată anterior.

PREȘEDINTA SANDU NU ARE NICIO LEGĂTURĂ DIRECTĂ CU POLITICILE DE MEDIU

Solicitată de Mediacritica, experta de mediu Lilia Curchi precizează că „președinta Maia Sandu nu are nicio legătură directă cu politicile de mediu și gestionarea deșeurilor, deoarece acestea sunt responsabilitatea Ministerului Mediului și a altor instituții guvernamentale. Titlul articolului este manipulator, atribuind în mod fals președintei decizii care țin de competența altor autorități”.

Ea atrage atenția că textul conține „afirmații alarmiste” precum că Moldova va deveni „groapa de gunoi a UE”. 

„Este falsă prezumția că vor ajunge la noi deșeuri toxice și periculoase. Țările UE nu pot exporta deșeuri periculoase către țări care nu au infrastructură adecvată de procesare (Regulamentul 1013/2006 privind transferurile de deșeuri). În loc să împrăștiem panică și dezinformare, trebuie să discutăm despre soluțiile reale pentru gestionarea deșeurilor în Moldova, oportunități economice pentru reciclarea deșeurilor nepericuloase. Or, problema reală nu sunt deșeurile ipotetice din UE, ci gunoiul pe care nu reușim să-l gestionăm corect în propria țară. Și, desigur, trebuie să ne informăm corect, nu de la politicieni și canale media care amestecă faptele cu opinii subiective pentru a crea o imagine falsă despre relația Moldovei cu UE”, concluzionează Lilia Curchi.

Experta de mediu reamintește că „Uniunea Europeană are politici stricte privind gestionarea deșeurilor, reglementate de Directiva-cadru privind deșeurile (2008/98/CE). Scopul principal este reciclarea și reutilizarea materialelor, nu eliminarea lor în alte țări”.