Știre bazată pe speculațiile unui „clarvăzător” brazilian despre „al treilea război mondial”, cu risc de a induce panică în societate

Foto: Indiatimes.com

Un articol publicat de Ziarulnational.md riscă să alimenteze frica și anxietatea populației în contextul situației geopolitice actuale. Sursa susține că un „clarvăzător” brazilian ar fi prezis că „evenimentele din ultimele luni vor declanșa al Treilea Război Mondial”, citând tabloidul englez Daily Star, care pune accent pe știrile de senzație. 

Textul publicat la 28 martie titrează: „Când ar putea începe al treilea război mondial, potrivit clarvăzătorului care a prezis pandemia Covid-19 și moartea Reginei Elisabeta a II-a”. În materialul formulat pe un ton alarmist, autorul îl califică pe clarvăzător drept „profetul Nostradamus al secolului 21”, care susține că „nu mai este mult până la izbucnirea celui de-al Treilea Război Mondial”.

Din text lipsesc trimiteri la dovezi care să valideze previziunile, însă se indică că tot el ar fi prezis pandemia de coronavirus, invazia rusă a Ucrainei și moartea Reginei Elisabeta a II-a. Articolul citează clarvăzătorul care consideră că „mecanismele care vor duce la războiul devastator dintre Vest și Est sunt deja în mișcare și avertizează că acest conflict va fi declanșat prin sabotaj și război hibrid, alimentat de evenimente care au avut deja loc în acest an”.

În asemenea circumstanțe, cititorii sunt lăsați să-și formeze concluzii eronate cu referire la evenimente din viitorul apropiat, fiind utilizați termeni precum „război invizibil”, „viitorul global este într-un punct critic”, „impact uriaș asupra lumii”, ceea ce ar putea genera panică. 

Normele deontologice prevăd că presa trebuie să publice informații obținute exclusiv din surse credibile și care pot fi verificate, iar Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști amintește că „jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante”. De asemenea, sursele media trebuie să evite termenii care induc frică, aceștia având potențial de a declanșa anxietate în rândul cititorilor. 

Cu referire la panica creată artificial în presă, psihoterapeuta Dorina Vasilache a venit anterior, pe Mediacritica, cu recomandări pentru public: „Pentru populație aș recomanda să fie mai prudenți în alegerea portalurilor sau posturilor de unde se informează. Tinerii care selectează sursele de informare – să ofere ghidare persoanelor de vârsta a treia sau persoanelor care sunt mai vulnerabile din punct de vedere emoțional, care sunt ușor influențate de acei care urmăresc anumite scopuri, de oricare natură, fie politică, militară etc. Să le explice că nu tot ce este scris în ziare sau urmăresc pe rețelele de socializare este corect și relevant. Prin informarea corectă, din surse veridice, impactul emoțional poate fi diminuat, iar nivelul de panică exclus”.