Site-ul Mejdurecie.md a publicat pe data de 14 iunie o știre cu următorul titlu: „Medvedev: Maia Sandu conduce țara «direct către sclavia neocolonială»” (în orig. Медведев: Майя Санду ведет страну «прямиком в неоколониальное рабство»). Articolul încalcă câteva principii ale deontologiei profesionale și reprezintă „o narațiune obișnuită a propagandei ruse”.
Articolul îl citează pe vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, care, potrivit autorului știrii, a declarat că „scenariul cel mai probabil al integrării europene pentru Moldova ar putea fi transformarea ei în periferia nord-estică a României” (în orig. Самым вероятным сценарием «евроинтеграции» для Молдавии может стать превращение в северо-восточную окраину Румынии). Știrea este dezechilibrată, scrisă dintr-o singură sursă, iar informația nu este verificată din punctul de vedere al veridicității.
De asemenea, în material se face apel la istorie, ca tehnică de manipulare, fiind invocate informații pe care jurnaliștii nu le-au verificat și pe marginea cărora se speculează. Autorul știrii îl citează pe oficialul rus care „a reamintit că perioadele de ocupație a Basarabiei de către regimul de la București — din 1918 până în 1940 și din 1941 până în 1944 — au fost însoțite de represiuni masive și de românizarea forțată a populației” (în orig. Он напомнил, что периоды оккупации Бессарабии бухарестским режимом — с 1918 по 1940 годы и с 1941 по 1944 годы — сопровождались массовыми репрессиями и насильственной румынизацией населения).
Solicitat de Mediacritica, comentatorul politic Ion Tăbârță susține că este vorba despre „o narațiune obișnuită a propagandei ruse”.
„Mesajul își are originile în Uniunea Sovetică, el fiind readaptat la condițiile momentului, și conține atât antiromânismul cultivat în perioada sovetică, cât și antieuropenismul și antioccidentalismul propagat de regimul lui Putin. Este o modalitate a propagandei ruse de a alimenta anumite clișee existente în societatea moldovenească din perioada sovietică, cu scopul să mențină o parte din populația Republicii Moldova în sfera sa de influență ideologică și geopolitică”, a precizat Tăbârță.
Codul deontologic prevede că „jurnalistul verifică, de regulă, informațiile din cel puțin două surse independente una de alta. Jurnalistul publică doar informațiile pe care, în urma verificărilor, le consideră veridice”. Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști prevede că „jurnalismul nu lasă loc pentru speculaţii. Nu există nicio scuză pentru inexactităţi. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informaţiile şi faptele relevante”.