La data de 24 septembrie, site-ul Tv6.live a publicat o știre cu următorul titlu: „«Moldova riscă să dispară de pe harta politică a lumii.» Ex-președintele Voronin acuză guvernarea de trădare și îndeamnă la vot împotriva Maiei Sandu și a referendumului”. Articolul încalcă câteva principii ale deontologiei profesionale și include „mesaje pline de manipulări și minciuni, foarte frecvente în campania electorală”, așa cum semnalează expertul consultat de Mediacritica.
Articolul îl citează pe fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care a transmis un mesaj pe canalul de Youtube al Partidului Comuniștilor. Potrivit autorului știrii, Voronin a descris actuala președintă a țării ca fiind „un dictator bolnav de isterie și un distrugător al țării noastre”. Tot potrivit lui, dacă cetățenii nu se opun referendumului, Republica Moldova „foarte degrabă nu va mai putea fi găsită pe harta politică a lumii”.
Știrea este dezechilibrată, scrisă dintr-o singură sursă, declarațiile fostului președinte al Republicii Moldova nu au fost verificate la veridicitate și lipsește dreptul la replică.
Solicitat de Mediacritica, Vadim Pistrinciuc, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS), susține că „astfel de mesaje, extrem de apocaliptice, pline de manipulări și minciuni, sunt foarte frecvente în campania electorală, mai ales acum, când Republica Moldova este ținta unui adevărat război informațional”.
„Îmi pare foarte rău că fostul președinte al Republicii Moldova, un promotor activ al integrării europene și inițiatorul planului de acțiuni RM-UE, astăzi se dezice de tot ceea ce a realizat el însuși. În primul rând, Republica Moldova este o țară pașnică, nu reprezintă un pericol pentru nimeni. Am traversat cu calm și neutralitate acești trei ani de război crunt în Ucraina. Din păcate, Voronin a acceptat să devină un răspânditor de gâlceavă, falsuri și minciuni. Spun «din păcate» pentru că l-am cunoscut și eu, iar în privat exprima cu totul alte opinii”, ne-a explicat Pistrinciuc.
Întrebat ce ar trebui să facă publicul pentru a nu se lăsa manipulat de asemenea mesaje, el îndeamnă cetățenii „să aleagă rațional, să se informeze din mai multe surse și să înțeleagă că astăzi Republica Moldova este într-adevăr o țintă în războiul informațional”.
„Pentru fiecare cetățean din Republica Moldova există cel puțin zece știri false, toate având un singur scop: să izoleze țara, să o rupă de vecinii săi, să împiedice oamenii să călătorească, să creeze o sărăcie lucie, iar statul să nu aibă niciun viitor, pentru ca baronii și oligarhii să-l conducă în continuare. Astăzi, mai mult ca niciodată, Republica Moldova este aproape de a deveni o țară europeană. Pentru acest lucru, atât susținătorii, cât și cei care nu sunt de acord, trebuie să meargă la referendum. Mesajele de acest gen sunt rezultatul iresponsabilității și al decăderii morale a unor actori politici din Republica Moldova”, a punctat Vadim Pistrinciuc.