Ca și anul trecut, ziua de 9 Mai a fost reflectată în mod dezechilibrat de mai multe instituții media din Republica Moldova, prin știri lipsite de echidistanță, care au citat masiv reprezentanți au partidelor de opoziție și opinii critice la adresa guvernării și în care s-a recurs la amestec dintre fapte de opinii, generalizări ori sugestii.
Kp.md a publicat mai multe știri referitoare la evenimentele dedicate zilei de 9 Mai, cu abateri de la normele deontologice și care au plasat în lumină negativă conducerea țării. Într-un caz, instituția a titrat: „«Cine nu este cu noi este un agresor»: De ce autoritățile din Moldova divizează societatea cu Zilele Victoriei și a Europei” (în orig., “Кто не с нами, тот агрессор”: Почему власти в Молдове раскалывают общество Днями Победы и Европы).În material, autorul recurge la amestec dintre fapte și opinii, afirmând între altele că „în ajunul Zilei Victoriei, autoritățile au declarat că trebuie făcut tot posibilul pentru ca cât mai puțini oameni să iasă pe străzi pe 9 mai. Au transmis chiar o frază stupidă prin mass-media, cu roșu, în numele liderilor opiniei publice, că cei care susțin Ziua Victoriei sunt împotriva Europei. Și în general – agresori” (Итак, накануне Дня Победы власти заявляли, что надо сделать все, чтобы 9 мая на улицы вышли как можно меньше людей. Даже пустили красной строкой дурацкую фразу по СМИ и от лица ЛОМов о том, что те, кто за День Победы – они против Европы. И вообще – агрессоры). Afirmațiile reprezintă o generalizare și nu fac trimitere la surse concrete. Prin urmare, nu este clar cine anume și când sau unde ar fi lansat astfel de declarații.
Alte site-uri, precum Aif.md sau Actualitati.md, au reflectat ziua de 9 Mai prin știri care s-au referit exclusiv la Ziua Victoriei și fără a face trimitere la alte evenimente, cum ar fi Ziua Europei care a fost marcată în aceeași zi. Ambele portaluri au citat masiv reprezentanți ai Partidului Socialiștilor și pe liderul formațiunii, Igor Dodon.
Iar site-ul de știri Vedomosti.md a publicat între altele un articol de autor cu titlul: „De ce au venit Sandu, Grosu și Recean la Memorial pe 9 mai?” (în orig., Зачем Санду, Гросу и Речан явились 9 мая на Мемориал), care la fel plasează în lumină negativă conducerea statului. Autorul materialului scrie că „frazeologia sorosistă a lui Recean nu se potrivește cu această zi. Valorile sale inumane au fost impuse de către fasciștii germani și ocupanții români, dar puterea din Republica Moldova refuză să considere 9 mai ca fiind o sărbătoare a Victoriei asupra acestora. Și așteaptă să primească o mare mulțumire pentru faptul că demnitarii au venit la Memorial. Cu toate acestea, toată lumea înțelege că au făcut acest lucru înainte de alegerile locale” (Соросовская фразеология Речана не подходит для этого дня. Свои нечеловеческие «ценности» насаждали немецкие фашисты и румынские оккупанты, но власть в РМ отказалась считать 9 мая праздником Победы над ними. И ждет, что ей скажут большое мерси за то, что чиновники пришли на Мемориал. Хотя все понимают, что сделали они это в преддверии местных выборов).
Și Primul în Moldova, în știrile sale, s-a referit pe larg la marșul „Regimentul nemuritor”, organizat de Partidul Șor. Reporterii au vorbit și despre evenimentele de la Bălți și Orhei, au citat mai mulți reprezentanți ai Partidului Șor, au informat despre vizitele activiștilor formațiunii la veteranii de război și au ținut să precizeze că polițiștii „au făcut tot posibilul pentru a perturba evenimentul”. Singurul subiect care a vizat participarea conducerii țării la evenimentele din 9 Mai s-a referit la depunerile de flori la Memorialul Eternitate și declarațiile, așa cum precizează Primul în Moldova, „făcute de unii oficiali că 9 mai ar fi zi de doliu și nu de sărbătoare a eliberării de sub ocupația fascistă”. Știrea nu face însă trimitere la evenimentul propriu-zis, dar s-a bazat pe comentarii critice ale internauților de pe Facebook și Telegram, care au pus într-o lumină negativă conducerea țării. Reporterii au făcut inclusiv trimitere la mesaje despre pensionara care s-a apropiat de Maia Sandu ori faptul că șefa statului ar fi făcut „o vizită scurtă” în Moldova, urmând să aibă întrevederi oficiale în alte țări în zilele următoare, fapt care nu are legătură cu subiectul știrii.
Pe de altă parte, instituții de presă precum Moldova 1, TVR Moldova sau TV8 au relatat, în buletinele lor de știri, evenimentele care au fost organizate atât cu ocazia Zilei Europei, cât și a Zilei Victoriei. Jurnaliștii au realizat reportaje de la marșurile organizate în Chișinău, dar și în țară și au oferit posibilitatea participanților la manifestări să se exprime. Posturile de televiziune au transmis declarațiile conducerii țării, dar și pe cele ale reprezentanților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Igor Dodon și Vladimir Voronin. Iar reporterii de la TV8 au relatat despre faptul că unii participanți la evenimentul organizat de Partidul Șor „au fost aduși în mod organizat” și au specificat că reprezentanții Partidului Șor, dar și ai PSRM „nu au vrut să spună câți bani au cheltuit pentru parade”.
Și Orizont TV, deși a publicat mai multe materiale despre acțiunile organizate de Partidul Șor cu ocazia Zilei Victoriei, a relatat și despre depunerile de flori ale reprezentanților guvernării la Memorialul Eternitate din Chișinău, dar și despre evenimentele organizate cu ocazia Zilei Europei.