Clona portalului de știri Kp.md a titrat pe 13 noiembrie: „Lista voturilor cumpărate la alegerile din Moldova nu există: de ce a fost nevoie de isterie la acest subiect” (în orig. «Списка голосов, купленных на выборах в Молдове, не существует: Зачем нужны были истерики по этому поводу»). Textul din două paragrafe interpretează declarațiile șefului Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, făcute pe data de 10 noiembrie în cadrul unui podcast la Ziarul de Gardă.
Textul vizează subiectul unei presupuse tentative de cumpărare a peste 300.000 de voturi la scrutinul din 20 octombrie. După închiderea secțiilor de votare, Maia Sandu, candidata PAS la scrutinul prezidențial declara că „avem probe și informații că scopul grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi, dimensiunea fraudei e fără precedent”.
Declarațiile șefului IGP la podcastul ZdG, unde susține că „această listă nu face parte din dosarul nostru de urmărire penală, (…) noi așa listă nu avem”, sunt interpretate de autorii de la KP, făcându-se trimitere la canalul în limbă rusă de pe Telegram al Canal 5: „Ce isterie a fost creată înainte de alegeri”; „Oamenii au fost terorizați cu percheziții și amenințări, cerându-li-se să recunoască ceea ce nu au făcut”; „Acum să renunțe atât de rușinos la acest subiect. E dezgustător”.
Materialul a fost preluat și de site-ul Moldova-news.com.
Știrile nu lasă loc de insinuări și speculații. Codul deontologic prevede că „jurnalistul trebuie să facă o distincție clară între fapte și opinii și să nu prezinte opiniile drept fapte”. La fel, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști susține că „în prezentarea evenimentelor vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date. (…) Vom evita să ne spunem opinia în articolele de ştiri”.