Pe 18 iulie, portalul Kp.md a publicat o știre despre dinamica exportului de mărfuri moldovenești în perioada ianuarie-mai 2023, recurgând la titlu care manipulează și induce în eroare cititorii.
În știrea redacției KP.md se relatează despre faptul că, „în ianuarie-mai, exportul de mărfuri moldovenești către UE a scăzut cu 12,5%, în timp ce către țările CSI a crescut cu 52,7%”, cu trimitere la site-ul Infomarket.md, care citează date furnizate de Biroul Național de Statistică (BNS). În material nu se explică cauzele care au dus la aceste majorări și diminuări și nu este citat niciun expert care să plaseze informația în context. În schimb, autorii titrează: „În timp ce Chișinăul rupe toate legăturile cu CSI: exportul mărfurilor moldovenești către UE scade, iar către țările Comunității Statelor Independente crește brusc” (în orig. Пока Кишинев рвет все связи с СНГ: экспорт молдавских товаров в ЕС сокращается, а в страны Содружества резко растет). Felul în care este formulat titlul riscă să inducă în eroare cititorii, insinuându-se că denunțarea recentă a mai multor acorduri ce vizează Comunitatea Statelor Independente ar fi o strategie greșită odată ce statisticile indică creșterea exporturilor în țările membre ale CSI. Știrea nu explică ce conexiune are, de fapt, ruperea legăturilor cu CSI și exportul de mărfuri moldovenești și nu vine cu argumente care să susțină această abordare.
Citește și: Podcast CuMINTE. Manipularea în presă: tehnici și exemple
Totodată, în știre este menționat că „în plus, creșterea exporturilor moldovenești în CSI a fost determinată de creșterea livrărilor de bunuri către Ucraina cu 140,4 milioane de dolari, sau de 1,9 ori mai mult decât în perioada ianuarie-mai 2022”, tot cu trimitere la datele BNS. Potrivit unui comunicat al BNS, această majorare a fost generată, în principal, de sporirea exporturilor de mărfuri în Ucraina (cu 140,4 milioane dolari SUA sau de 1,9 ori mai mult față de ianuarie-mai 2022).
Mai mult, KP.md nu oferă mai multe detalii despre exportul în țările CSI, care sunt țările în care se exportă cel mai mult, ce mărfuri anume se exportă, așa cum a procedat în cazul exporturilor în UE.