Unele portaluri informative continuă să informeze cetățenii utilizând titluri șocante, care să atragă cât mai mult atenția și să amplifice „dramele” despre care relatează. Titlurile sunt însoțite de aprecieri și generalizări care contravin normelor deontologice.
Bunăoară, Timpul.md a publicat pe 12 iulie o știre cu titlul: „Alcoolul i-a luat mințile. Un adolescent l-a ucis în bătaie pe oaspetele mătușii sale. Scena îngrozitoare a filmat-o pe telefon”. Redacția recurge la o judecată de valoare, precum că „alcoolul i-a luat mințile” celui care ar fi săvârșit crima.
Tot pe 12 iulie, un alt portal de știri, Echipa.md, a publicat două știr, titlurile cărora amplifică senzaționalul: „/VIDEO/ Imagini halucinante: Încărcătura de pe o camionetă a distrus un taxi, în capitală” și „/VIDEO/ Hoață fără scrupule: L-a lăsat fără telefon pe un tânăr care leșinase în plină stradă”.
Pe 13 iulie, Realitatea.md publică o știre cu titlul: „Socialiștii au rămas cu ochii în soare! Starea de urgență rămâne în vigoare. Curtea Constituțională vine cu decizia”. Iar Unica.md informează despre apariția unui material la una din televiziunile rusești în care un politolog a cerut în direct uciderea întregului guvern al Ucrainei și al parlamentului țării. Prezentatoarea emisiunii vorbește și despre nevoia de a merge „până la Varșovia”. Redacția titrează: „Halucinant! La televiziunile rusești se cere uciderea lui Zelenski și a întregului guvern ucrainean. Amenințări și pentru Polonia: «Vom merge până la Varșovia».
Potrivit Codului deontologic, „jurnalistul pune titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și le evită pe cele care induc publicul în eroare”. Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști stipulează: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese”.
Același ghid prevede: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcţiune de adjectiv (epitete), în special la redactarea ştirilor. Vom căuta să fim cât mai laconici şi mai neutri, fără a apela la calificative subiective. Un stil concis e mai eficient decât unul cu înflorituri. Vom renunţa la adjective dacă acestea nu aduc niciun element nou”.