Un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, în vizorul Consiliului de Presă. Ce atenționări au primit mai multe redacții

Foto: Stiripesurse.md

Un accident rutier din luna martie, soldat cu decesul unei persoane în raionul Șoldănești, a ajuns în vizorul Consiliului de Experți și Experte al Consiliului de Presă după ce o petiționară s-a plâns pe felul în care mai multe surse media au relatat despre caz. Autoritatea de autoreglementare a identificat o serie de abateri de la normele deontologice jurnalistice, potrivit deciziilor făcute publice pe 23 aprilie. 

Potrivit sesizării, știrile publicate de portalurile Pulsmedia.md, Newstream.md, Stiriactuale.info, Stiri.md, Newtv.md, Unimedia.info, Tv8.md și Protv.md ar fi conținut erori factuale și informații neverificate sau prezentate într-un mod manipulator. Printre inexactitățile invocate se număra indicarea greșită a vârstei victimei, afirmația că victima nu deținea permis de conducere, deși îl avea de mulți ani, relatarea incorectă despre momentul decesului (care s-a produs pe drum spre spital, și nu în incinta acestuia) și denumirea incorectă a vehiculului implicat în accident.

În urma examinării plângerii, Consiliul de Experți și Experte a emis mai multe atenționări redacțiilor vizate.

Protv.md și Tv8.md au fost atenționate cu privire la necesitatea utilizării surselor citabile, fără să se facă trimitere la noțiuni abstracte cum ar fi „poliția” sau „autoritățile”. De asemenea, li s-a reamintit obligația de a relata cu acuratețe faptele. Newstream.md a fost vizat pentru nerespectarea regulilor de preluare a textelor, cum ar fi lipsa indicării sursei originale cu link activ în primul alineat. Totodată, redacția a fost atenționată în privința utilizării surselor credibile și prezentării fidele a faptelor. Jurnaliștii de la Newtv.md au fost îndemnați să se asigure că utilizează doar informații provenite din surse credibile și verificabile, inclusiv în cazul știrilor preluate din alte surse. 

Stiriactuale.info a primit observații similare privind obligația deontologică a jurnaliștilor să respecte regulile de preluare a textelor din alte surse, iar Pulsmedia.md a fost atenționat suplimentar să respecte demnitatea persoanelor implicate în tragedii, precum și să folosească vocabularul adecvat pentru asemenea cazuri.

Totodată, Consiliul a constatat că două redacții – Unimedia.info și Stiri.md – nu au comis abateri de la normele deontologice. Ambele instituții media au relatat accidentul în baza informațiilor furnizate de ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Șoldănești, care este o sursă oficială. Consiliul a subliniat că „în asemenea cazuri este dificil pentru jurnaliști să verifice suplimentar informațiile, motiv pentru care nu pot fi trași la răspundere pentru eventualele inexactități transmise de autorități”.