Un nou clip video deepfake cu președinta Maia Sandu circulă pe rețelele sociale începând cu data de 22 noiembrie. În secvență se vorbește despre „crearea unei platforme investiționale împreună cu MAIB, care ar permite cetățenilor să câștige câte 30.000 de lei pe lună”, iar șefa statului ar îndemna cetățenii să se în scrie în proiect. Cetățenii care nu ar reuși să se înregistreze „până la sfârșitul săptămânii nu vor primi plățile suplimentare din partea statului”.
Pe Facebook, video-ul în limba rusă apare pe pagina News Channel Online, creată pe 16 august și care ar avea trecută la adresă orașul Minsk, Belarus. La ora publicării știrii, postarea numără aproape 500 de like-uri, 300 de comentarii și peste 60 de distribuiri. De asemenea, linkul care însoțește postarea este unul dubios.
Amintim că într-o ediție a Podcastului cuMINTE am explicat pe larg ce înseamnă deepfake. Pentru a crea un deepfake este utilizată tehnologia „deep learning” – o formă a Inteligenței Artificiale (AI), ai cărei algoritmi sunt folosiți pentru a schimba fețele oamenilor din conținuturile digitale și a crea, astfel, un fals cu aspect realist. Dacă o persoană vrea să pună anumite cuvinte în gura unui politician sau chiar să joace în rolul principal al serialului „Stăpânul Inelelor”, acest lucru a devenit posibil anume prin crearea unui deepfake.
În același podcast atenționam că, în timp ce videoclipurile deepfake de proastă calitate pot fi ușor depistate, identificarea unora poate fi o provocare totuși. Mai multe indicii vă pot ajuta să identificați falsurile profunde pe cont propriu și cu ajutorul AI.
- Mișcarea nenaturală a ochilor. Mișcările ochilor care nu par naturale – sau lipsa mișcării ochilor, cum ar fi absența clipirii – sunt semnale că ar putea fi vorba de un deepfake. Este o provocare să reproduci actul de a clipi într-un mod care să pară natural. De asemenea, este dificil să reproduci mișcările oculare ale unei persoane reale și asta pentru că ochii cuiva urmăresc de obicei persoana cu care se discută.
- Expresii faciale nenaturale. Când ceva arată dubios la o față ar putea semnala transformarea feței. Acest lucru se întâmplă atunci când o imagine a fost suprapusă peste alta.
- Poziționare incomodă a caracteristicilor faciale. Dacă fața cuiva este îndreptată într-o direcție, iar ochii – în alta, ar trebui să-ți pui întrebări.
- Mișcări nenaturale ale corpului. Dacă cineva pare distorsionat atunci când se întoarce în lateral sau își mișcă capul sau dacă mișcările sale sunt sacadate și dezarticulate de la un cadru la altul, ar trebui să bănuiești că videoclipul este fals.
- Colorare nenaturală. Tonul anormal al pielii, decolorarea, iluminarea ciudată și umbrele deplasate sunt toate semne că ceea ce vezi este probabil fals.
- Păr care nu arată real. Nu vei vedea într-un deepfake păr creț sau vâlvoi. De ce? Imaginile false nu pot genera aceste caracteristici individuale.