„Viața în URSS era mai bună” – narațiune a propagandei ruse, reluată de Ziua Independenței

Foto: Moldova1.md

Narațiunea precum că „în URSS a fost mai bine” este răspândită periodic în spațiul public al Republicii Moldova. Inclusiv Ziua Independenței, marcată pe 27 august, a servit drept prilej pentru canalul de Telegram Sputniklive să revină la acest mesaj. Textul a fost preluat de site-uri precum clona portalului de știri al Komsomolskaia Pravda sau Moldova-news.com.

La data de 27 august, clona Kp.md a publicat un articol cu titlul: „Suntem puțini și devenim din ce în ce mai puțini, iar cel mai important este că suntem dezbinați: Ce a pierdut Moldova în anii de independență” (în orig. «Нас мало, и нас все меньше, а самое главное, что мы врозь: Что потеряла Молдова за годы независимости»). Textul este o preluare fidelă de pe canalul de Telegram Sputniklive și promovează „nostalgia după vremuri demult apuse”.

Autorii enumeră mai multe situații ce ar fi fost o realitate acum peste 30 de ani în contrast cu ceea ce s-ar întâmpla în prezent, vrând astfel să demonstreze că independența ar fi avut doar un impact negativ asupra țării. „La momentul destrămării URSS, în Moldova funcționau peste 500 de mari întreprinderi industriale — republica producea televizoare, frigidere și mașini de spălat. După independență, acestea au fost lichidate complet sau parțial -”, se spune bunăoară în text. Referiri în aceeași cheie se fac și cu privire la numărul de locuitori, agricultura, consumul energiei electrice.  

Site-ul Moldova-news.com a preluat la literă textul de pe același canal de Telegram, publicându-l cu titlul: „Cu ce a plecat Chișinăul din URSS și la ce a ajuns după 33 de ani de independență?” (în orig. « С чем Кишинёв уходил из СССР и к чему пришёл за 33 года самостоятельности?»).

„NOSTALGIA SOVIETICĂ”, UNA DINTRE NARAȚIUNILE PROPAGANDEI RUSE

Potrivit lui Valeriu Pașa, expert în cadrul Comunității WatchDog.MD, nostalgia sovietică se regăsește printre narativele propagandei ruse.

„Ceea ce apare în presa finanțată de Federația Rusă nu este întâmplător. Noi am documentat peste 130 de narațiuni, iar un loc aparte îl au cele din grupul «nostalgia sovietică». Această nostalgie după URSS, distorsionarea istoriei secolului XX este esențială pentru propaganda rusă. Dacă oamenii nu vor mai crede în faptul că în URSS era perfect, că era un fel de imperiu al binelui, care a ajutat toată lumea, atunci propaganda rusă nu-și va mai putea susține și narațiunile cu referire la prezent, cum ar fi că «Federația Rusă eliberează Ucraina și nu o distruge» sau că «NATO ar fi o alianță agresivă și nu una strict de apărare»”, a explicat Valeriu Pașa pentru Mediacritica. 

Expertul mai consideră că anume din aceste motive sunt publicate periodic asemenea articole în sursele proruse.

„Se joacă pe emoțiile oamenilor, pe frustrările lor, inclusiv frustrările generației care ține minte bine URSS atunci când erau tineri și sănătoși (cei născuți în anii 60-70) și s-au format ca persoane în perioada sovietică. Ei s-au trezit total nepregătiți pentru viața din afara comunismului de model sovietic, respectiv viața lor a devenit foarte grea. Această generație a fost puternic șocată de destrămarea URSS și anume pe această generație mizează foarte mult propaganda rusă atunci când își țintește mesajele”, a conchis Valeriu Pașa.