Pe 18 iunie, pentru prima dată în lume, este marcată Ziua internațională pentru combaterea discursului instigator la ură. Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a adoptat anul trecut o rezoluție prin care declara această zi drept una pentru „promovarea dialogului interreligios și intercultural și a toleranței în combaterea discursului instigator la ură”. În context, ONU invită guvernele, organizațiile internaționale, reprezentanții societății civile să organizeze evenimente și inițiative care promovează strategii de identificare, abordare și combatere a discursului instigator la ură, informează Euvsdisinfo.eu.
Discursul instigator la ură este considerat orice fel de comunicare vorbită, scrisă sau comportament care atacă sau folosește un limbaj peiorativ sau discriminatoriu cu referire la o persoană sau un grup pe baza a cine sunt, cu alte cuvinte, pe baza religiei, etniei sau afilierii lor.
Potrivit reprezentanților ONU, „dacă este lăsat necontrolat, discursul instigator la ură poate chiar dăuna păcii și dezvoltării, deoarece creează terenul pentru conflicte și tensiuni, încălcări pe scară largă a drepturilor omului”.
De asemenea, ONU menționează că discursul instigator la ură are doi „însoțitori de călătorie” – dezinformarea și manipularea din presă. „Războiul Rusiei împotriva Ucrainei demonstrează efectul mortal al discursului instigator la ură, deoarece a servit la dezumanizarea oponentului, în acest caz guvernul legitim ales de la Kiev și populația ucraineană mai largă”, notează sursa.
La Chișinău, pe 15 iunie, Asociația Promo-Lex a lansat raportul „Discursul de ură și instigare la discriminare” care semnalează zeci de cazuri de discurs de ură, instigare la discriminare sau alte forme de manifestare a intoleranței în spațiul public și mass-media în perioada stării de urgență în Republica Moldova, cauzată de războiul Federației Rusiei împotriva Ucrainei.
Parlamentul Republicii Moldova a votat pe 21 aprilie 2022, în lectura a doua, modificări la Legea privind reglementarea infracțiunilor motivate de prejudecată, care prevede definirea și sancționarea „instigării la discriminare”.