Expertă, despre decizia Meta de a da undă verde apelurilor la violență împotriva armatei ruse: „E un precedent periculos”

„Decizia companiei Meta reprezintă un precedent periculos pentru sistemul de valori democratice, care înseamnă inclusiv apărarea și promovarea drepturilor omului”, susține Irina Corobcenco, reprezentanta Promo-LEX și expertă în monitorizarea discursului de ură, în contextul inițiativei Meta de a-și modifica temporar politicile privind apelurile la violență la adresa soldaților ruși pe Facebook și Instagram.

„Prin Standardele Comunității sau regulile de funcționare ale Meta, dar și prin asumarea Codului de conduită privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online al Comisiei Europene, Meta s-a aliniat acestui sistem de valori și drepturi”, a atenționat experta pentru portalul Mediacritica.

În opinia activistei, „este o mare diferență între mesajele de mobilizare militară și mesajele de incitare la violență, care pot în orice moment să se extindă la acțiuni violente împotriva unui grup în baza etniei sau naționalității”. „Și nu am certitudinea că Meta va putea asigura această limită fină”, menționează Irina Corobcenco.

Purtătorul de cuvânt al Meta, Andy Stone, a difuzat un comunicat de presă în care a declarat: „Ca urmare a invaziei rusești în Ucraina, facem ajustări la formele de exprimare politică care, în circumstanțe normale, ar încălca regulile noastre, inclusiv apeluri la brutalitate, cum ar fi moarte ocupanților ruși. În continuare, nu permitem apeluri la violență împotriva civililor ruși”.   Meta nu va elimina nici urările de moarte adresate președinților rus și belarus, Vladimir Putin și, respectiv, Alexandr Lukașenko.

Modificările temporare ar urma să fie aplicate într-un șir de țări, precum  Armenia, Azerbaidjan, Estonia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Rusia, Slovacia și Ucraina, potrivit presei internaționale.

De citit și Compania Meta, vizată într-un dosar penal în Federația RusăSursa foto: https://i.simpalsmedia.com/