O comisie a Parlamentului European recomandă sancțiuni împotriva dezinformării

UE ar trebui să aibă un regim specific de sancțiuni împotriva ingerințelor străine și campaniilor de dezinformare din partea unor state terțe, este una dintre concluziile ce se conțin în Raportul final al Comisiei speciale privind ingerințele externe în procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv dezinformarea (INGE), aprobat în sesiunea din martie la Strasburg. 

Regimul de sancțiuni ar trebui să garanteze că entitățile străine ostile suportă consecințe pentru acțiunile lor. Măsuri comerciale ar putea fi, de asemenea, folosite pentru a se proteja de atacuri hibride din partea unor state, întrucât sancțiunile la nivel individual ar putea fi insuficiente, se menționează în raportul INGE.

„Uneori asemuiesc dezinformarea cu o creatură pentru care platformele și infrastructurile online sunt sistemul nervos, iar banii – sistemul sanguin. Nu putem răpune complet o astfel de creatură, dar cu siguranță o putem slăbi și o putem face mai puțin dominantă în spațiul nostru informațional”, susține autoarea raportului, Sandra Kalniete (PPE, Letonia).

În opinia eurodeputatei, tentativele de interferență străină se întețesc și devin tot mai sofisticate. Ele includ dezinformare și suprimare de informații, manipularea rețelelor sociale, a sistemelor de publicitate, dar și atacuri cibernetice. Ele mai pot lua forma unor amenințări la adresa jurnaliștilor, cercetătorilor, politicienilor și membrilor societății civile.

Potrivit raportului INGE, UE și statele membre par să nu aibă mijloace potrivite și suficiente pentru a preveni și contracara mai bine încercările de ingerință. În document se atrage atenția și asupra faptului că mass-media profesionistă și jurnalismul tradițional se confruntă la rândul lor cu provocările erei digitale: „Mai mult sprijin pentru media tradițională reprezintă o altă necesitate vitală, fără de care presa independentă de calitate și jurnalismul de investigație nu vor supraviețui în era digitalizării rapide și marketingului online”, a declarat raportoarea.

Parlamentul a aprobat raportul final INGE în sesiunea plenară din martie la Strasbourg și a votat pentru crearea unei noi comisii speciale privind ingerințele străine după ce actuala comisie își încheie mandatul la sfârșitul aceste luni.