Un fals despre faptul că România „a trimis o grămadă de trupe în Ucraina” a fost publicat pe site-ul Activenews.ro pe data de 5 decembrie. Autorul știrii citează un interviu cu un fost ofițer de informații al trupelor speciale ale Marinei SUA, William Scott Ritter.
„Ritter a adus la cunoștința publicului informații inedite, cum ar fi participarea în număr mare a militarilor români și polonezi în războiul din Ucraina. Fostul militar susține că ambele state, atât Polonia, cât și România, au trimis trupe în Ucraina pe baza unor angajamente oficiale”, transmite Activenews.ro.
Interviul fostului ofițer american a fost publicat pe canalul de Youtube Judge Napolitano – Judging Freedom, iar proprietarul canalului, fostul judecător Andrew Napolitano, este un personaj extrem de controversat, catalogat de Washington Post drept un „furnizor de teorii conspiraționiste”, atenționează însă Veridica.ro. Potrivit sursei, informațiile lansate în acest interviu, dar și în știrea publicată pe site-ul Activenews.ro sunt false.
„În momentul de față, Polonia și România nu își permit sub nicio formă (militară, financiară sau umanitară), angajarea pe cont propriu într-un război. Nu există absolut niciun tratat între guvernul României și Ucrainei prin care Bucureștiul să se angajeze în trimiterea de trupe regulate pe frontul ucrainean. Ministerul român al Apărării Naționale a dezmințit încă acum un an știrea că trupe ale armatei române s-ar afla pe teritoriul ucrainean pregătite de război. Conform aceluiași minister, există într-adevăr un acord tehnico-militar între România și Ucraina, dar acesta operează doar în privința cooperării tehnico-militare și nu face referire la garanții reciproce de securitate și nu poate produce efecte de natură operațională. În acest sens, fostul ministru român al Apărării, Vasile Dîncu, a declarat de mai multe ori că oficialii ruși și propagandiștii Kremlinului recurg la astfel de informații false și intoxicare”, transmite Veridica.ro.
Totuși sâmburele de adevăr al acestor narațiuni este că „mai multe țări occidentale, unele – membre NATO, au permis cetățenilor lor să se ofere voluntari în Ucraina. În acest sens, guvernul de la Kiev a înființat o Legiune Internațională, compusă din acești voluntari, care sprijină eforturile defensive ale Forțelor Armate ale Ucrainei”, conform sursei citate.