Întrebare: Am observat că, în ultima vreme, obosesc să mai citesc atâtea știri, informații care vin peste zi despre război, accidente rutiere, alte evenimente curente. Există oare un soi de oboseală informațională?
Răspuns:
Într-adevăr, de ceva timp, la nivel mondial se discută despre fenomenul „information fatigue”, pe care îl putem traduce convențional „oboseală informațională”. Psihologi și sociologi care au făcut cercetări în domeniu vorbesc despre oboseala informațională ca fiind
un fenomen legat de suprasolicitarea cu informații. Oamenii sunt copleșiți de un flux continuu de informații, provenit pe diverse canale, și nu mai au timp să-și formeze propria opinie sau să reflecteze asupra unui subiect, deoarece o nouă informație apare înainte ca ei să aibă ocazia să o proceseze pe deplin pe cea precedentă.
Oboseala informațională poate avea diverse origini cum ar fi hiperconectivitatea sau dependența de informație. Cum să știți dacă suferiți de acest tip de oboseală? Site-ul La-clinique-e-sante.com prezintă cinci semne ca să depistați oboseala informațională:
1. Impresia că vedeți aceeași informație. Indiferent dacă deschideți televizorul sau rețelele sociale, sunteți mereu confruntat cu aceeași actualitate. Informația este percepută ca fiind excesivă și creierul nu mai poate să o metabolizeze. Prin urmare, infomația ar putea să nu mai fie relevantă pentru dumneavoastră și să pierdeți interesul față de aceasta. În plus, comportamentul dumneavoastră poate fi afectat dacă suferiți de oboseală informațională. De exemplu, puteți avea disfuncții cognitive sau tulburări de somn legate de această informație repetitivă.
2. Incapacitatea de a memora. Creierul este mereu solicitat de știri și mereu în alertă pentru a fi la curent în cele mai mici detalii. Prin urmare, puteți resimți dificultăți în a vă aminti toate aceste informații. De asemenea, nu mai simțiți nevoia să memorizați o informație, deoarece o puteți găsi oricând pe Internet. Epuizarea și dificultățile de memorare se accentuează pentru persoanele afectate de acest sindrom, deoarece simt nevoia să facă click pe toate titlurile de știri, chiar și cele care nuii interesează cu adevărat.
3. Dificultatea de a vă forma o opinie. Aveți dificultăți în a stoca informațiile și a reflecta asupra lor pentru a vă forma propria opinie. Pentru a combate acest surplus informațional și impactul negativ pe care îl are asupra vieții, dispoziției sau moralului, puteți avea tendința să limitați sau să opriți consultarea informațiilor.
4. Caracterul anxiogen. Indiferent dacă este vorba de știri televizate sau de Internet, informațiile sunt peste tot și uneori vă confruntați cu ele fără să le căutați. Acestea vin spre dumneavoastră și pot fi sursa gândurilor anxioase. Să luăm exemplul Covidului sau a războiului din Ucraina. Am fost și suntem confruntați cu aceste informații continuu, fie că era vorba despre apariția virusului, penuria de măști, numărul de spitalizări sau, acum, știrile despre ororile provocate de invazia Rusiei în Ucraina – toate vă pot perturba viața de zi cu zi și provoca o oboseală informațională. Puteți resimți dificultăți în a dormi și puteți ajunge chiar la epuizare emoțională dacă nu mai reușiți să gestionați fluxul masiv de informații.
5. Problema fiabilității. Este de asemenea un semn care apare la persoanele obosite de informații. Această abundență de informații poate fi o problemă deoarece, de la un canal la altul, informațiile pot varia. Multitudinea de canale și în special rețelele sociale permit trimiterea rapidă a informațiilor în întreaga lume.
Pentru a se proteja de aceste informații abundente, unii preferă să se disocieze de informații, de exemplu, prin stingerea telefonului mobil pe o perioadă sau prin gestionarea notificărilor lor. În plus, unele persoane preferă să nu deschidă televizorul pentru a nu se confrunta cu această suprasolicitare. Persoanele care caută alternative la acest flux continuu de informații reprezintă o treime din cetățenii din întreaga lume. În Franța, de exemplu, un sondaj arată că 53% dintre francezi spun că suferă de oboseală informațională, iar 38% susțin că sunt foarte obosiți.
Din păcate, în Republica Moldova acest subiect este puțin cunoscut și până acum nu a făcut obiectul unor cercetări sociologice.
Pentru a concluziona, facem referire la declarațiile directorului Institutului pentru Viitor din Menlo Park, California, Paul Saffo, care afirma într-un interviu acordat publicației Information Week că problema centrală de hiperstimulare cu informații este incapacitatea procesului uman de a asimila informațiile: „Suprasolicitarea cu informații nu este o funcție a volumului de informații disponibile. Este o discrepanță între volumul de informații și instrumentele pe care le avem pentru a asimila informațiile în cunoștințe utile”.