Organizaţia neguvernamentală internaţională Reporteri fără Frontiere (RSF) a anunțat despre inițiativa de a elabora o cartă privind utilizarea inteligenţei artificiale (AI) în mass-media, într-un context în care dezvoltarea acesteia ameninţă „integritatea informaţiei”. Comisia care va lucra asupra documentului va fi prezidată de jurnalista filipineză Maria Ressa, laureată a Premiului Nobel pentru pace în 2021.
Potrivit RSF, comisia este formată din 21 de membri din 13 țări, academicieni și profesioniști în domeniile jurnalismului, inteligenței artificiale și tehnologiilor digitale. Între aceștia se numără românul Paul Radu, cofondator al rețelei Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Printre organizații se numără Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor, Institutul Internațional de Presă sau Forumul Global pentru Dezvoltarea Media. Rolul comisiei este să elaboreze un set de principii, drepturi și obligații pentru profesioniștii din domeniul media cu privire la utilizarea sistemelor bazate pe inteligență artificială.
Condusă de Maria Ressa, jurnalistă și laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2021, comisia ar urma să prezinte rezultatul activității sale înainte de sfârșitul anului 2023. „Reputația membrilor și diversitatea organizațiilor partenere ar trebui să facă din acest text o referință în industria media”, consideră RSF.
„Sistemele de inteligență artificială reprezintă o provocare crucială atât pentru jurnalism, cât și pentru mass-media. Din păcate, nu există suficientă încurajare pentru nicio singură entitate să utilizeze aceste instrumente în mod etic și judicios. Avem nevoie de un angajament mondial fondat pe principii solide pentru a proteja etica jurnalismului şi a pune AI în slujba dreptului la informaţie. Credem că carta, care va fi întocmită sub conducerea Mariei Ressa și cu contribuția acestei comisii compuse din personalități marcante, va deveni o puternică referință internațională”, a declarat în comunicat secretarul general al RSF, Christophe Deloire.