AFP și alte organizații de media internaționale au semnat o scrisoare deschisă prin care solicită reglementarea strictă a Inteligenței Artificiale (IA) pentru a proteja integritatea editorială și pentru a preveni încălcarea drepturilor de autor. Documentul este adresat factorilor de decizie, precum și unor nume importante din domeniul IA.
Apelul public subliniază „importanța încrederii publicului într-un ecosistem media liber și independent, care este sub amenințarea creșterii tehnologiilor IA generative”. „Aceste tehnologii, deși aduc beneficii semnificative societății, prezintă riscul de a submina independența și calitatea conținutului media prin producerea masivă de conținut sintetic. Această proliferare de conținut poate distorsiona faptele și perturba abilitățile publicului de a discerne între adevăr și ficțiune”, se arată în scrisoare.
Semnatarii apelului solicită introducerea unui cadru legal viabil pentru tehnologiile IA generative, care să includă transparența în ceea ce privește seturile de date de instruire folosite pentru modelele IA, protecția drepturilor de proprietate intelectuală ale creatorilor de conținut și cerințe clare pentru identificarea conținutului generat de IA. De asemenea, se susține colaborarea dintre companiile media și operatorii de modele IA în vederea negocierii termenilor de acces și utilizare a proprietății intelectuale.
În scrisoare se solicită, de asemenea, ca „modelele IA generative și utilizatorii să identifice în mod clar, specific și consecvent producțiile și interacțiunile lor ca incluzând conținut generat de IA, ca furnizorii de modele IA generative să ia măsuri pentru a elimina tendința de părtinire și dezinformare din serviciile lor”.
Apelul a fost semnat de Agence France-Presse (AFP), European Pressphoto Agency, European Publishers’ Council, Gannett | USA TODAY Network, Getty Images, National Press Photographers Association, National Writers Union, News Media Alliance, The Associated Press, The Authors Guild.