Pe 6 septembrie, portalurile Protv.md și Stiri.md au publicat o știre preluată de pe site-ul Stirileprotv.ro, care titrează: „Sărăcie cruntă în UE. Aproape jumătate dintre europeni nu-și mai încălzesc casa, iar o treime nu mai mănâncă de 3 ori pe zi”. Titlul generalizează pe marginea subiectului abordat și denotă subiectivitate din partea autorilor.
Materialul vizat face referire la un studiu realizat de institutul Ipsos în zece țări din Europa, între care și Republica Moldova, potrivit căruia „trei europeni din zece declară că se află într-o situaţie financiară precară”. Știrea conține mai multe cifre despre faptul că peste o treime dintre persoanele active intervievate (36%) nu reuşesc să facă faţă tuturor cheltuielilor, că 62% dintre europeni şi-au restrâns deja deplasările, 46% au renunţat să-şi încălzească locuinţele, în ciuda frigului, iar 38% dintre intervievaţi nu mănâncă trei mese pe zi. În baza acestor date, autorii știrii ajung la concluzia subiectivă și generalizatoare despre „sărăcia cruntă” din Uniunea Europeană, abordare ce riscă să inducă în eroare cititorii.
Potrivit Codului deontologic, „jurnalistul pune titluri care corespund conținutului materialului jurnalistic și le evită pe cele care induc publicul în eroare”.
Iar Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști stipulează: „Vom da, pur şi simplu, informaţia: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanţări. Titlurile trebuie să prindă esenţa problemei prin câteva cuvinte bine alese. (…) Vom căuta să fim cât mai laconici şi mai neutri, fără a apela la calificative subiective”. Aceeași sursă susține că „în prezentarea evenimentelor vom face o distincţie clară între informaţie şi opinie, evitându-se orice confuzie. Ştirile sunt fapte şi date. (…) Vom evita să ne spunem opinia în articolele de ştiri”.