Pe 31 octombrie, o bună parte a portalurilor informaționale au publicat o știre scurtă în care anunță despre faptul că o fetiță de patru ani din Bahmut, dispărută cu o zi mai devreme, a fost găsită moartă. Știrile sunt însoțite de fotografia fetei, lucru care contravine normelor deontologice.
O mare majoritate a portalurilor de știri nu au ținut cont de normele deontologice și au publicat imaginea neprelucrată tehnic a victimei minore, detaliu ce nu are relevanță pentru public și riscă să aducă în schimb prejudicii. Potrivit normelor etice, presa nu trebuie să dezvăluie detalii ce pot duce la identificarea minorilor. „Înregistrările audio/video și fotografiile trebuie modificate, pentru protejarea identității copiilor”, este precizat în Codul deontologic.
Bunăoară, Unimedia.info, pe lângă pozele publicate, mai titrează: „Drum lin la cer, scumpă Nicoleta”: Mesaje pline de durere, transmise de apropiații micuței din Bahmut, gasită fără suflare într-un canal, iar Tv8.md publică un video în care este prezentat „Locul în care copila de 4 ani din Bahmut a fost găsită moartă. Versiune preliminară: S-ar fi înecat”. Codul deontologic prevede că „jurnalistul nu profită de starea de vulnerabilitate a persoanelor și de necunoașterea de către acestea a drepturilor și libertăților lor, precum și nu le încurajează să recurgă la acțiuni umilitoare și care lezează demnitatea umană”.
Aceeași sursă prevede drept excepție „situațiile în care identificarea copiilor este de interes public și cele în care jurnalistul acționează în interesul superior al copilului, cu sau fără acordul părinților sau al tutorilor”. Chiar dacă, pe 30 octombrie, Poliția și presa a scris despre faptul că fetița este căutată de către rude și oamenii legii, folosirea aceleiași poze în știrile despre deces nu este justificată.
Cu privire la protecția minorilor, Codul deontologic cere o deosebită acuratețe în relatarea cazurilor ce vizează copii, „asigurându-se că publicarea unei atare informații nu va avea consecințe negative (sentimente de frică, suferință etc.) asupra acestora. (…) Jurnalistul protejează identitatea copiilor implicați în evenimente cu conotație negativă (accidente, infracțiuni, dispute familiale, sinucideri, violență și abuz de orice fel etc.), inclusiv ca martori”.
În podcastul cuMINTE despre imaginea copilului în context negativ, judecătorul Vladislav Holban, profesor în cadrul Institutului Naţional al Justiţiei de la Chișinău, explica despre faptul că organele de drept recomandă evitarea difuzării imaginii copilului în context negativ. „Difuzarea în context negativ a imaginii copilului poate constitui o încălcare a drepturilor acestuia prin prisma prevederilor legale și anume a Legii cu privire la drepturile copilului, precum și a tratatelor internaționale, în special a Convenției cu privire la drepturile copilului”, potrivit lui.